ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου

Περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Παραμένουν σε ισχύ όλα τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου. Μοναδική εξαίρεση τα σχολεία της πρωτοβάθμιας (δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί) που ανοίγουν από τη Δευτέρα (11/01), ακόμα και στις "κόκκινες" περιοχές, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κλειστό λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εκκλησίες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας απέτρεψαν την κυβέρνηση από το άνοιγμα των καταστημάτων με τους ειδικούς να εμφανίζονται αρνητικοί ακόμα και με τη μέθοδο του click away. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου. Παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς για τους χώρους λατρείας. Δεν ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής. Παράλληλα, συνεχίζεται η τηλεργασία για τις εταιρίες.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ανοίγουν από τη Δευτέρα (11/01) δημοτικάνηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε άνοιγμα της πρωτοβάθμιας ακόμα και στις "κόκκινες" περιοχές. Θα εφαρμοστεί σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση ενώ θα ισχύουν και όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Σεπτέμβριο. Στόχος να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο άμεσο μέλλον.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι έπειτα από εισήγηση των επιστημόνων από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:

  • Παραμένει σε ισχύ η μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου, κομμωτηρίων και όλων των άλλων καταστημάτων
  • Ανοιχτές οι εκκλησίες χωρίς όμως την παρουσία πιστών όπως ισχύει μέχρι σήμερα
  • Για τις εταιρείες ισχύει ακόμη η τηλεργασία όπου είναι εφικτό
  • Παραμένουν σε ισχύ όλα τα υφιστάμενα μέτρα που υπάρχουν

Ως προς την λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, από 11/1/2021 θα εκδικάζονται:

1) Τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, 2) Κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, 3) Τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022 και 4) οι αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης. Ακόμη, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Σχετικά με την λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων από τη γενική αναστολή θα προβλέπεται η εξαίρεση των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης οι υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Ακόμη, θα επιτρέπεται η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.

► Νέα σύσκεψη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα όπου θα τεθεί και το θέμα του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων.

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα