ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: Πορεία και δρώμενα κατά της καύσης σκουπιδιών με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών

Χιλιάδες Βολιωτών συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών που διοργάνωσε χθες, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου - Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12:00 με συγκέντρωση και ομιλίες έξω από το Δημαρχείο για να καταλήξει ύστερα από πορεία πέντε χιλιομέτρων, στην είσοδο του εργοστασίου της ΑΓΕΤ όπου έλαβαν χώρα διάφορα δρώμενα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τις επιπτώσεις στην υγεία της χρήσης σκουπιδιών ως καυσίμων
Βόλος: Πορεία και δρώμενα κατά της καύσης σκουπιδιών με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών

από την ΕΡΤ Βόλου

Αιτήματα των συγκεντρωθέντων, αφενός να σταματήσει η καύση rdf από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και αφετέρου να μην λειτουργήσει μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων srf στον ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου.

Αναφορικά πάντως, με την προ διημέρου αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μονάδα, που βάζει φρένο στην προοπτική υλοποίησης της, ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, τόνισε μεν, πως πρόκειται για ένα θετικό γεγονός, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η χρονική συγκυρία που ανακοινώθηκε αυτή η γνωμοδότηση (δύο μέρες πριν το συλλαλητήριο) δημιουργεί καχυποψίες για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, κ. Νίκος Χουντής, η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας”, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, κ. Δ. Καζάκης, ενώ δεν έδωσε το παρών κανείς από τους τοπικούς βουλευτές, γεγονός που σχολιάστηκε από τους διοργανωτές.

Αντίθετα, την υποστήριξαν δεκάδες φορείς, σύλλογοι, συλλογικότητες και άτομα όλων των ηλικιών. Χαιρετισμούς απηύθυναν – όπως είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων – εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Μετάλλου `Μ. Παπαρήγας` κ.α. Την κεντρική ομιλία έκανε ο κ. Βαξεβανόπουλος.


Σε δήλωσή της η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε τα εξής: "Είμαστε κοντά στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή τους, για την υγεία τους, για το περιβάλλον. Αυτός ο υπέροχος τόπος δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται από την καύση RDF, από τη δημιουργία εργοστασίου SRF, δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι της περιοχής να καλούνται να ζήσουν με τον καρκίνο. Η `Πλεύση Ελευθερίας` είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους για την αξιοπρέπειά τους, για τη ζωή των παιδιών τους, για την υγεία τους και το περιβάλλον. Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε ότι η διαπλοκή, τοπική και πανελλαδική και διεθνής, δεν θα αλώσει την τοπική κοινωνία του Βόλου".

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Νίκος Χουντής, ανέφερε: "Η παρουσία μου και των δυνάμεων της ΛΑΕ στο συλλαλητήριο, είναι για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται, συνεχίζεται για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται για να μη δοθεί άδεια για τη δημιουργία εργοστασίου SRF, οι τελευταίες αβέβαιες πληροφορίες ότι ενδεχομένως έχει `παγώσει` αυτή η άδεια δεν μας πείθουν. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και πιστεύουμε ότι ο βολιώτικος λαός και με αυτή την κινητοποίηση και με άλλες προσπάθειες, θα καταφέρει να δώσει ένα μήνυμα σε κυβερνήσεις ότι όσο δίνουν άδεια για τέτοιες διαδικασίες, θα βρίσκουν απέναντί τους τον βολιώτικο λαό και όσους συμπαραστεκόμαστε σε αυτόν τον αγώνα, διότι ο αγώνας υπέρ του περιβάλλοντος και της υγείας και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων, είναι προτεραιότητα, είναι αναγκαιότητα και αυτή τελικά η αναγκαιότητα θα κερδίσει".

Ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, κ. Δημήτρης Καζάκης τέλος, δήλωσε: "Διεκδικούμε το αυτονόητο, που είναι το περιβάλλον, την υγεία μας των παιδιών μας και των επόμενων γενιών. Σ’ αυτές τις `πονηρές` εποχές που ζούμε, που εκποιείται το σύμπαν, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τίποτα δεν είναι αθώο. Ιδιαίτερα όταν μιλάνε για ανάπτυξη και εννοούν εκποίηση, ξεπούλημα Και δόσιμο των πάντων. Σε μια χώρα που τελεί υπό μνημονιακή κατοχή, το να σου λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από το κάψιμο σκουπιδιών, από τοξικά απόβλητα, από πυρηνικά αύριο, είναι πάτα πολύ επικίνδυνο και θα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου από τώρα".