Χ. Μάνδρος: Παράγοντας θνησιμότητας από covid-19 η μη έγκαιρη νοσηλεία
“Τις απώλειες συνανθρώπων μας από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου την οξεία περίοδο της κρίσης, δηλαδή από τις 7 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου ανέλυσε επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Βόλου. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα, ότι οι ασθενείς, που απεβίωσαν είχαν εισαχθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση, μην έχοντας ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση, είτε και καθόλου, υιοθετώντας το “μένουμε σπίτι”, είτε είχαν μόνο τηλεφωνικές οδηγίες και όχι άμεση εξέταση. Αυτό είχε ως συνέπεια η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη και ιατρικά διαχειρίσιμη, όταν πλέον εισάγονταν για νοσηλεία". Αυτά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο διευθυντής των κλινικών covid του Αχιλλοπούλειου, Χαράλαμπος Μάνδρος ενώ παρέθεσε και σχετικά στοιχεία.
Επισήμανε επίσης, ότι "σύμφωνα με τον επίσημο ιατρικό ιστότοπο lab.imedd.org, φαίνεται ότι η Μαγνησία από πλευράς θνησιμότητας βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τους υπόλοιπους πληγέντες νομούς της Βόρειας Ελλάδας και σε παρόμοια με την υπόλοιπη Θεσσαλία.
Την προαναφερόμενη χρονικό περίοδο εισήχθησαν για νοσηλεία από κορωνοϊό 380 άτομα. Από 8/11/2020 με 15 ασθενείς νοσηλευόμενους έφθασε το Νοσοκομείο στις 22/11 στους 105 ασθενείς, αύξηση 700% σε δύο εβδομάδες, κάτι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο από οποιοδήποτε σύστημα υγείας, πολύ περισσότερο δε όταν έχουμε ένα Νοσοκομείο, που ξεκίνησε με σοβαρές ελλείψεις", εξήγησε ο κ. Μάνδρος.
Αναφορικά με τις απώλειες, το 37% των ασθενών παρέμεινε στο Νοσοκομείο λιγότερο από 24 ώρες, ενώ το 63% μέση παραμονή 8,5 ημέρες. "Αυτό σημαίνει, αναλύοντας μία προς μία τις περιπτώσεις, ότι οι ασθενείς εισάγονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση μη έχοντας ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση, είτε καθόλου υιοθετώντας το “μένουμε σπίτι”, είτε μόνο τηλεφωνικές οδηγίες-όχι άμεση εξέταση. Αυτό είχε ως συνέπεια η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη και ιατρικά διαχειρίσιμη", τόνισε ο κ. Μάνδρος. Τέλος ανέφερε, ότι η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός 3ου κύματος, το μήνυμα, που πρέπει να σταλεί, είπε, είναι ότι "οπωσδήποτε μετά το δεύτερο ή το τρίτο 24ωρο συμπτωμάτων, να υπάρξει ιατρική εκτίμηση και αν αυτή δεν είναι εφικτή για τους ευνόητους λόγους κινδύνου διασποράς στο ιατρικό προσωπικό από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να γίνεται έστω και με την όποια ταλαιπωρία από το Νοσοκομείο. Η COVID-19 αποδείχθηκε μία εξαιρετικά ύπουλη και επικίνδυνη νόσος".
πηγή: ΕΡΤ Βόλου