ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο εξ Απορρήτων στα βήματα του Αριστοτέλη και Harvey για την κυκλοφορία του αίματος (1664)

Ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Ιστορικός της Ιατρικής, θα μιλήσει στο Συμπόσιο της Εταιρείας Διάδοσης του Ιπποκρατείου Πνεύματος
Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο εξ Απορρήτων στα βήματα του Αριστοτέλη και Harvey για την κυκλοφορία του αίματος (1664)

Με θέμα "Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο εξ Απορρήτων στα βήματα του Αριστοτέλη και Harvey για την κυκλοφορία του αίματος (1664)" ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Ιστορικός της Ιατρικής, θα μιλήσει στο Συμπόσιο της Εταιρείας Διάδοσης του Ιπποκρατείου Πνεύματος, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, (Παπανικολή 10 Χαλάνδρι και ώρα 12.00).

Παρουσιάζεται η ερευνητική εργασία του ιατρού Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου (1641-1709), η οποία ήταν στα βήματα του Αριστοτέλη και του William Harvey (1578-1657). Διαπιστώνεται η προσπάθειά του το 1664 με την διδακτορική του διατριβή να λύσει ένα από τα προβλήματα της λειτουργίας της καρδιάς, ποια ήταν η αιτία της συστολής της. Η εργασία του αυτή δείχνει την δυναμική του ερευνητικού πνεύματός του, διότι προσπάθησε με πειράματα που διενήργησε και λογικούς συλλογισμούς να αποδείξει ότι η αιτία της συστολής της καρδιάς προέρχεται από εξωτερική αιτία και δεν βρίσκεται εσωτερικά στην ίδια την καρδιά, όπως αποδείχθηκε μετά δύο αιώνες.

Η διδακτορική διατριβή του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου του εξ Απορρήτων μεταφράστηκε στα ελληνικά για πρώτη φορά και εκδόθηκε με την επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια και ευρετήριο το 2010 από τον Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλο.