ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς θα λειτουργεί ο δημόσιος τομέας μετά το καθολικό λουκέτο στα σχολεία

Τους κανόνες που θα ισχύουν στο δημόσιο μετά και το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 30 Νοεμβρίου, που συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, παρουσίασε οι υπουργός Εσωτερικών
Πώς θα λειτουργεί ο δημόσιος τομέας μετά το καθολικό λουκέτο στα σχολεία
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να απασχολήσουν το προσωπικό των δομών που κλείνουν σε κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση διοικητικού προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τήρησης των μέτρων της καραντίνας.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά (μέχρι 15 ετών) στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας.

  • Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  • Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
  • Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
  • Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
  • Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς - η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου - λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
  • Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" και να βοηθήσουν στους ελέγχους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, "θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ, προκειμένου να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση αυτών των δράσεων", σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

πηγή: efsyn.gr