ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έγκριση και αντιδράσεις για την Μονάδα SRF του Δήμου Βόλου

Η Μονάδα SRF του Δήμου Βόλου, έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την επίσημη έγκριση αδειοδότησης
Έγκριση και αντιδράσεις για την Μονάδα SRF του Δήμου Βόλου
Εικόνα από το διαδίκτυο

Ειδικότερα το Υπουργείο ενέκρινε την ειδική άδεια που απαιτείται, δηλαδή την Άδεια Ειδικών Περιβαλλοντικών Όρων, γνωστή ως ΑΕΠΟ, ανοίγοντας τον δρόμο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, παρά τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες των πολιτών,και τις επιδημιολογικές μελέτες που κατατέθηκαν ως βασικά αντεπιχειρήματα από τους επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας.

Επί της ουσίας, η ΑΕΠΟ ανάβει το “πράσινο” φως υλοποίησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, χθες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βόλου και του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, με αντικείμενο την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Αρνητικά ψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής Στέργιος Φάτσης, Ιάσονας Αποστολάκης και Απόστολος Παπαδούλης.

Ο φορέας υλοποίησης που είναι ο Δήμος Βόλου, αναλαμβάνει να ασκήσει για λογαριασμό του ΣΥΔΙΣΑ, την αρμοδιότητα να λειτουργήσει ως δικαιούχους του έργου έναντι της διαχειριστικής αρχής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" και να εκτελέσει όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες.

Σήμερα, η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου και στα θέματα που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται η έγκριση προμελέτης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης».

Μάρκος Βαξενόπουλος: "Είμαστε υπεύθυνοι για τους αιρετούς που έχουμε"

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Διδάκτωρ Γεωλογίας, σχολιάζοντας την θετική απόφαση έκδοσης ΑΕΠΟ για τη Μονάδα SRF του Δήμου Βόλου, σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Βόλου, τόνισε ότι: "Η είδηση που πρέπει να μάθει όλος ο Βόλος είναι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έδωσε επίσημα άδεια ΑΕΠΟ (Άδεια, Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) στην Μονάδα SRF του Δήμου Βόλου, στην μονάδα για την οποία έγινε πέντε (5) συλλαλητήρια, τόσοι αγώνες, ακόμα και δημοψήφισμα με 99% `όχι` στη δημιουργία μονάδας. Πρέπει, όπως αντιλαμβάνεστε να κάνουμε κάτι. Είμαστε υπεύθυνοι για τους αιρετούς που έχουμε. Υπήρξε μέσα στο καλοκαίρι μια απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είπαμε είναι διφορούμενη θετικά, για να μην γίνει παραγωγή SRF".

Έκτακτη διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση για την αδειοδότηση της Μονάδας SRF από την Λαϊκή Συνέλευση

Η "Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών" καλεί τους πολίτες του Βόλου σε έκτακτη διαδικτυακή συζήτηση-ενημέρωση σήμερα Παρασκευή 13-11-2020 στις 20:30, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συνέλευσης “το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρακάμπτοντας τους χιλιάδες πολίτες του Βόλου που απαίτησαν να μην καίγονται σκουπίδια στην ΑΓΕΤ και να μην κατασκευαστεί μονάδα SRF από τον Δήμο Βόλου, έδωσε την τελική περιβαλλοντική άδεια Α.Ε.Π.Ο. για το εργοστάσιο σκουπιδιών που θέλει να κατασκευάσει η Δημοτική Αρχή Μπέου.

Και η απόφαση `πατάει` στη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας". Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι πολίτες του Βόλου σε διαδικτυακή συζήτηση προκειμένου όλοι μαζί να οργανώσουν τα επόμενα βήματα διεκδίκησης της δημόσιας υγείας. Το link για να συμμετάσχει κάποιος είναι το εξής:

https://us02web.zoom.us/j/82035510460…

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν την Α.Ε.Π.Ο. εδώ
http://aepo.ypeka.gr/…/%ce%b1%ce%bd%ce%b1…/entry/69451/

πηγή: ΕΡΤ Βόλου