ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Εκτός οπτικού πεδίου ΕΟΔΥ παραμένουν οι εργαζόμενοι των εργοστασίων στη Μαγνησία"

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου
"Εκτός οπτικού πεδίου ΕΟΔΥ παραμένουν οι εργαζόμενοι των εργοστασίων στη Μαγνησία"

Με πρόσφατη Ερώτησή μου είχα κρούσει τον "κώδωνα κινδύνου" στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την παντελή απουσία μαζικών προληπτικών τεστ στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας για την καλύτερη δυνατή προστασία των εργαζομένων. Παρέθεσα μαρτυρίες εργαζομένων σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει εμφανιστεί ποτέ, σε καμία μονάδα της περιοχής από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διενεργήσει έλεγχο, ενώ η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ο κορωνοϊός έχει "χτυπήσει την πόρτα" σε εργοστάσια σε Βόλο, Βελεστίνο και Αλμυρό, όπου όπως φαίνεται έχουν καταγραφεί συνολικά 11 θετικά κρούσματα μέσα σε τρεις ημέρες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τις διοικήσεις των εργοστασίων.

Η πανδημία έχει δείξει διεθνώς, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εργοστασίων της Λομβαρδίας στην Ιταλία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ότι εργοστάσια, μεγάλες μονάδες και επιχειρήσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού αν δεν ληφθούν άμεσα, επαρκή και προληπτικά μέτρα που να διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση αδρανώντας και στο κομμάτι αυτό θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και κατ’ επέκταση και τη δημόσια υγεία.