Τηρούμε τα μέτρα χωρίς πανικό - Δεν χάνουμε την επαφή με τον γιατρό μας
Ο 32χρονος γιατρός, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμα, τονίζει πως οφείλουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας δίχως να πανικοβαλλόμαστε ενώ σχολιάζει και το «Παν μέτρον άριστον» που δεν τηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
«Σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό», επισημαίνει.
Αναλυτικά:
Για την κατάσταση στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη: Όσον αφορά το ΑΧΕΠΑ, μεγάλος αριθμός ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει νοσήσει καθώς νοσηλεύονται εκεί ασθενείς με κορωνοϊό. Έτσι, δημιουργούνται ελλείψεις στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις, προκαλώντας έξτρα φόρτο εργασίας αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση στο προσωπικό του νοσοκομείου.
Το σύστημα δεν είχε ετοιμαστεί περισσότερο σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, είτε υλικά είτε σε έμψυχο δυναμικό.
Να σημειώσουμε πως οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται και οι κλινικές πλέον συγχωνεύονται. Υπάρχει αναστολή προγραμματισμένων νοσηλειών και χειρουργείων. Ελπίζω να μπορέσουμε να διαχειριστούμε, σε περίπτωση που χρειαστεί, μεγάλο όγκο ασθενών, να αντέξουμε.
Σχετικά με το πώς η Θεσσαλονίκη αλλά και η Ελλάδα έφτασαν στο «Κόκκινο»: Θα έλεγα πως υπήρξε μία συντηρητική παρακολούθηση της διακύμανσης στον αριθμό των κρουσμάτων και φαίνεται ότι αυτή η τεράστια έκρηξη συνέβη μέσα σε δύο εβδομάδες, με την εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Τα μέτρα δεν μπορούσε να πει κανείς ότι μπορούσαμε να τα πάρουμε πιο νωρίς.
Πλέον, είναι αναπόφευκτα αλλά και καταστροφικά. Αναπόφευκτα για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, καταστρεπτικά για την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Για το πώς φτάσαμε εδώ: Σαφώς κι έγιναν λάθη από όλους: Ήταν ευθύνη του κράτους το άνοιγμα των συνόρων χωρίς καθολικό έλεγχο. Το δεύτερο πως αφέθηκαν να λειτουργούν συγκεκριμένα μαγαζιά διασκέδασης με «δεδομένο» το συνωστισμό, ενώ άλλοι καταστηματάρχες ήταν υποδειγματικοί στα μέτρα προστασίας. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και την χαλαρότητα τη δική μας, δηλαδή του κόσμου.
Για την εμπειρία του από τον ιό και την αντιμετώπισή του:
Βρέθηκα τον Σεπτέμβριο σε ένα χειρουργείο ασθενούς με κορωνοϊό, όπου χρειάστηκε θωρακική παροχέτευση. Ήταν τότε που ο κόσμος μάλλον συνέχιζε να ξεχνάει το θέμα «Covid» και η αμφισβήτηση ήταν στα ύψη. Ο ασθενής δυστυχώς κατέληξε λόγω της βαρύτατης κλινικής εικόνας, δίχως να είναι ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας και όπως φαινότανε, χωρίς σχετικά υποκείμενα νοσήματα….
Να σημειώσω εδώ, πως ακόμα και χιλιάδες παραπάνω ΜΕΘ να είχαμε, δεν σημαίνει ότι με αυτή την εξάπλωση, όσοι εισάγονταν στις εντατικές θα έβγαιναν και από εκεί.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως ο κόσμος θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα μέτρα προστασίας δίχως να πανικοβάλλεται.
Από τη μία μπορεί να φοβηθούμε να έρθουμε σε επαφή ακόμα και με μάσκα με άλλον άνθρωπο στα… πέντε μέτρα. Από την άλλη μπορείς να ακούσεις κάποιον στο δρόμο να φωνάζει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και ότι όλο αυτό είναι μία συνομωσία.
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως, κατά τη γνώμη μου, οι συνωμοσιολόγοι δεν θα έπρεπε να έχουν δημόσιο βήμα στην ενημέρωση περί ιατρικών θεμάτων.
Τα περιοριστικά δημιουργούνται για την αναχαίτιση των προβλημάτων. Παράλληλα τα περιοριστικά μέτρα πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα. Υπάρχει μέση λύση;
Και σε αυτή τη φάση η υγεία μπαίνει πάνω από το συνολικό «κόστος».
Μέση λύση είναι το μέτρο που δεν εφαρμόστηκε. Μην ξεχνάμε: “Παν μέτρον άριστον». Δεν το τηρήσαμε κυριολεκτικά θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει πολύ πιο ανώδυνα την πανδημία σε αυτή τη φάση. Αν τηρούσαμε τα μέτρα, αν δεν είχαμε τις δικές μας φιλοσοφίες, Παρασύρθηκε κόσμος από διάφορες θεωρίες. Επίσης, τα κανάλια μας πίεσαν τόσο πολύ ψυχολογικά. Έπρεπε να πούνε στον κόσμο: Ναι, υπάρχει κορωνοϊός και οφείλετε να προσέχετε. Αντιθέτως, «μας πυροβολήσανε» με πληροφορίες με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να γίνει ένας «μικρός γιατρός»
Ακόμα δημιουργήθηκαν και άλλες γνώμες λόγω των αλλαγών στις απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η «ανακολουθία» απόψεων δικαιολογείται σε ένα βαθμό στην ιατρική καθώς προστίθενται να δεδομένα και αποκτάται εμπειρία αφού μιλάμε για έναν νέο ιό. Ωστόσο, ο δημοσιογραφικός κόσμος το… τέντωσε τόσο πολύ ώστε να αμφισβητηθεί η ιατρική κοινότητα. Ανεξάρτητα σε ποιο βαθμό όλο αυτό ήταν δικαιολογημένο και την ενδεχομένως πολιτική προέκταση, χάθηκε το μέτρο.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς της ειδικότητάς του:
Οι ασθενείς του καρδιοθωρακοχειρουργικού τομέα βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Σημαντικό είναι να διακοπεί το κάπνισμα, να βάλουν στο πρόγραμμά τους την καθημερινή άσκηση σε ανοιχτό περιβάλλον και να δημιουργήσουν πλέον… ψηφιακούς φίλους. Οι συναθροίσεις και η επαφή με άλλους ανθρώπους, έστω και υπό αυτή τη μορφή, είναι απαραίτητες.
Το μήνυμά του:
Είναι σημαντικό να τονίσουμε, όπως και στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας, πως η διαδικασία επίσκεψης στον γιατρό δεν αναστέλλεται. Η διάρκεια της καραντίνας και των μέτρων δεν γνωρίζουμε 100% πόσο θα κρατήσει.
Κάθε πρόβλημα μας οδηγεί αμέσως σε εξετάσεις στον γιατρό μας. Η προσωπική ατομική υγεία δεν αφορά αποκλειστικά τον κορωνοϊό και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.