ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Εγχειρίδιο" για τη νέα καθημερινότητα

Από το Σάββατο στις 6:00 το πρωί και για 3 εβδομάδες (έως 30/11) τίθεται σε ισχύ μία οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων στη χώρα σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του νέου κορωνοϊού
"Εγχειρίδιο" για τη νέα καθημερινότητα

Η ελληνική επικράτεια έχει πλέον “γκριζάρει” στον υγειονομικό χάρτη, με τους ειδικούς να περιγράφουν την κατάσταση του ΕΣΥ σε οριακό σημείο με 187 διασωληνωμένους και τα κρούσματα να καταγράφονται μόλις λίγες δεκάδες μακριά από τις 3.000.

Το SMS επανέρχεται για τις μετακινήσεις, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, θα επιτρέπεται το delivery και το take away και ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, οι δομές υγείας και τα φαρμακεία, ενώ υποχρεωτική και καθολική είναι η χρήση μάσκας. Παράλληλα ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο lockdown μοιάζει σημαντικά με αυτό του Μαρτίου ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Πότε και που φοράμε μάσκα;

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς τη χρήση της.

Πώς γίνονται οι Μετακινήσεις;

Μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr

Κατεβάστε το έγγραφο

Σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ο κωδικός αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες και με την έκκληση από τις αρχές να είναι λελογισμένες, ώστε τα μέτρα να αποδώσουν στο μέγιστο και το ταχύτερο:

SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους:

SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.

SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα:

SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Κατεβάστε το έντυπο

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου.

Κατεβάστε τα έντυπα

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ). Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Τι γίνεται με την κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες;

Κυκλοφορία μεταξύ 21:00 – 05:00 θα πραγματοποιείται όπως τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας αφού σταλεί μήνυμα στο 13033 ή με την επίδειξη εντύπων μετακίνησης και όπως έχει ήδη διαμηνυθεί αυτές τις ώρες οι έλεγχοι από τις αρχές θα είναι εντατικοί. Ειδικότερα θα επιτρέπεται για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS, υγείας (SMS κωδικός 1) και ατομική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (SMS κωδικός 6).

Στο ίδιο καθεστώς μπαίνουν από τις 06:00 του Σαββάτου και οι κάτοικοι των Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις μεταξύ νομών;

Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.

Τι προβλέπεται για τις μεταφορές με ΜΜΜ και ταξί;

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Τι γίνεται με τα σύνορα και τις αεροπορικές μετακινήσεις;

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Για επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR. Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης της ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Πώς θα λειτουργούν οι διάφορες βαθμίδες στην Εκπαίδευση;

Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια κλείνουν και θα εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Και στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει για τα ΙΕΚ.

Όσοι μαθητές δεν θα συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση θα παίρνουν απουσία καθώς η συμμετοχή τους είναι υποχρεωτική.

Η χρέωση δεδομένων θα είναι μηδενική για όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο. Βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης ειδικής αγωγής καθώς και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, συνεχίζουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους.

Πως θα λειτουργούν τα φροντιστήρια;

Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης, όπως και τα ΙΕΚ. Το ίδιο ισχύει για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών,

Τι ισχύει για τις δομές ηλικιωμένων;

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Πως θα εφαρμοστεί η τηλεργασία;

Παραμένει επίσης, υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο θα υπάρξουν διευκρινίσεις για το Δημόσιο την Παρασκευή από του υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται ότι για τη λειτουργία προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι μέτρου και η παρουσία μέχρι 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα, ενώ όπου είναι δυνατόν θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις.

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν

Όπως και την άνοιξη η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, όπως και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανασταλεί η δραστηριότητα στο χώρο του θεάματος.

Επίσης τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής κλείνουν αλλά θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Ποιες οικονομικές δραστηριότητες συνεχίζονται

Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας συνεχίζει κανονικά. Σε αυτό το πλαίσιο η συγκομιδή καλλιεργειών γίνεται κανονικά.

Από τον τριτογενή επιτρέπεται:

η λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) και των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Επίσης συνεχίζονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Λειτουργεί επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον.

Επιτρέπεται, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Τι προβλέπεται για τον Αθλητισμό;

Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Επιτρέπεται επίσης η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

πηγή: ΕΡΤ