ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εξειδίκευση των νέων μέτρων – Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Σε ισχύ θα τεθεί από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6:00 π.μ. το γενικό lockdown που αφορά όλη την Ελλάδα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ισχύσουν για τρεις βδομάδες.
 Η εξειδίκευση των νέων μέτρων – Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για άλλη μια δύσκολη συγκυρία και είπε ότι σε μόλις πέντε μέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%. Ανέφερε ότι οι διαφορές σε σχέση με την άνοιξη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και τα ανοιχτά νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Τόνισε ότι οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο με sms στο 13033 ενώ για τη μετάβαση στην εργασία χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη. Έκανε έκκληση για λελογισμένες μετακινήσεις ενώ έκανε γνωστό ότι για όποιον έρχεται στη χώρα απαιτείται αρνητικό PCR. Παραμένει η υποχρεωτική η τηλεργασία στο 50% του ιδιωτικού τομέα ενώ αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις για το Δημόσιο.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σήμερα νοσηλεύονται 1503 ασθενείς με Covid. Αυτή τη στιγμή  θέλουμε να προλάβουμε και για αυτό παίρνουμε τα μέτρα είπε χαρακτηριστικά ενώ έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης, αναφέρθηκε στις νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που θα γίνουν και στις νέες ΜΕΘ που θα λειτουργήσουν καθώς και στην εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. "Αξιοποιούμε όλο το δυναμικό στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κανείς δεν περισσεύει", υπογράμμισε ενώ είπε ότι έχουν εξασφαλισθεί επαρκείς ποσότητες ρεμδεσιβίσης και άλλων απαραίτητων φαρμάκων.

Ο Γ.Γ. Εμπορίου Πάνος Σταμπουλίδης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται μεταξύ άλλων λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) και των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Επίσης τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά:

⦁ Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα
⦁ Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα
⦁ Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
⦁ Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
⦁ Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
⦁ Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
⦁ Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
⦁ Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ
⦁ Καθαριστήρια
⦁ Περίπτερα (24ώρο)
⦁ Φαρμακεία
⦁ Πρατήρια καυσίμων
⦁ Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
⦁ Pet shops
⦁ Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου
⦁ Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
⦁ Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Αναστολή δραστηριότητας – Δείτε όλους τους ΚΑΔ ΕΔΩ.