Lockdown Tριών Εβδομάδων
"Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα", υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown "θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο". Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία.
Ανοιχτά μένουν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής
Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε –ερωτηθείς σχετικά και αναφερόμενος στις τελευταίες ημέρες- ότι "για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε απόλυτα, είχαμε μια εκθετική αύξηση. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και αρχίσουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας".
"Για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα ενδιάμεσα μέτρα που είχαμε πάρει, είχαν αποδώσει", τόνισε και πρόσθεσε: "Οι νοσηλείες ήταν απολύτως διαχειρίσιμες. Κάτι άλλαξε".
"Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία"
Ερωτηθείς για τα σχολεία, είπε ότι πρέπει να κλείσουν τελευταία. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά, ενώ εκτιμήθηκε ότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.
Σε ερώτηση για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επετεύχθη να μην υπάρχει μετάδοση του ιού από επισκέπτες σε τοπικές κοινωνίες. Είπε επίσης ότι είναι αυτονόητη η σύσταση των επιστημόνων για ενίσχυση των μέσων μεταφοράς, προσθέτοντας "το πώς θα το κάνουμε, είναι ευθύνη της κυβέρνησης".
"Κανονικότητα με κανόνες"
Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν. "Το ζήτημα είναι πώς θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Ελπίζουμε πιο σοφοί" συνέχισε και συμπλήρωσε: "Θέλουμε να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών. Αλλά θα είναι κανονικότητα με κανόνες".
Αναστολή εργασίας: 800 ευρώ αντί για 534 τον Νοέμβριο
Αναφερόμενος σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, στάθηκε σε τρία εξ αυτών.
- Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534.
- Επεκτείνοται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.
- Θα δοθούν εφάπαξ 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, για να καταδείξει ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.
Υπογράμμισε ότι "θέλουμε τους πολίτες συμμάχους" και σημείωσε ότι δίνεται έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. "Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα" πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε εκείνους που αμφισβητούν την ανάγκη λήψης μέτρων. "Υπάρχουν διαφόρων ειδών αμφισβητήσεις. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε “δεν υπάρχει κορωνοϊός“. Μια βόλτα τα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση", σχολίασε.
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού
"Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μου συμπολίτες, καλημέρα σας. Επέλεξα σήμερα ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με το Σωτήρη, τον καθηγητή τον κύριο Τσιόδρα, για να καταδείξω με αυτό τον τρόπο ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.
Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στενοχώρια γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που θα εξαγγείλουμε σήμερα. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κύριος καθηγητής να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε στα ερωτήματα τα οποία θα μας τεθούν στη συνέχεια και τα οποία ελπίζω να αντικατοπτρίζουν και τα ερωτήματα τα οποία έχετε εσείς.
Θα το ξαναπώ στην αρχή της εισαγωγικής μου τοποθέτησης: Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια την οποία καλούμαστε να κάνουμε. Είμαστε μία ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης, το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας αλλά και από τότε μέχρι και σήμερα, πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε.
Θα δώσουμε έμφαση σήμερα στα επιστημονικά δεδομένα, διότι αυτά πρέπει και εγώ να λάβω υπόψη μου όταν μας τα εισηγούνται οι ειδικοί. Και αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του. Tις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αυτών. Αλλά τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα. Και για αυτά θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο Σωτήρης.
Όπως ξέρετε έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου, στις 06:00, να μπούμε ξανά σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο θα μοιάζει, αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο, με αυτό το οποίο είχε συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια SMS για να βγαίνει κάποιος από το σπίτι. Aνοιχτά παραμένουν βέβαια σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία -το τονίζω- ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες, και του γυμνασίου και του λυκείου, θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας. Βεβαίως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τώρα η χρήση μάσκας και για αυτούς οι οποίοι μετακινούνται είναι προφανώς καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις.
Το εύλογο ερώτημα στο οποίο θέλουμε να απαντήσουμε είναι γιατί τώρα. Γιατί παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα, ενώ πριν από μία εβδομάδα περίπου είχαμε αποφασίσει ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων, τα οποία μέχρι και τότε απέφευγαν αυτό το καθολικό οριζόντιο lockdown. Η απάντηση είναι πολύ σαφής και ο Σωτήρης θα εξηγήσει στη συνέχεια με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό το οποίο εννοούμε. Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες Μ.Ε.Θ. αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες.
Επιλέγω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Και για αυτό και, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, να παρθούν για τρεις εβδομάδες. Και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών, προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς. Αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα.
Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έχουμε πράξει. Σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Θα το ξαναπώ: Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και για αυτό η πρώτη μέριμνά μας είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα αυτά τα οποία λαμβάνουμε.
Σε λίγες ώρες θα υπάρχει ειδική συνέντευξη Τύπου του Οικονομικού Επιτελείου που θα εξειδικεύσει περισσότερο τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν από το Σάββατο. Θα ήθελα μόνο να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα τα οποία έχω συμφωνήσει με το Οικονομικό Επιτελείο και τα οποία θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά.
Το πρώτο είναι ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση για το Νοέμβριο -θα την πάρουν στις αρχές Δεκεμβρίου- 800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Και αυτό το τονίζω, πέραν του δώρου Χριστουγέννων το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί. Είναι η ελάχιστη βοήθεια, ως ένα έκτακτο επίδομα, το οποίο μπορούμε να δώσουμε στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με ένα μικρό ποσό.
Το δεύτερο μέτρο το οποίο έχω εγκρίνει σε συνεννόηση με το Οικονομικό επιτελείο, είναι ότι επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο.
Και το τρίτο μέτρο είναι ότι θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους, το τονίζω, μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους. Υπολογίζω ότι πρέπει να είναι γύρω στους 130.000.
Θα υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο, και διευκολύνσεις στο ζήτημα των ενοικίων, το οποίο ξέρω ότι "καίει" πολλούς από εσάς, κυρίως μικρούς επαγγελματίες οι οποίοι αυτή τη στιγμή νοικιάζετε επαγγελματικούς χώρους. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου την οποία θα δώσει ο Υπουργός Οικονομικών.
Θα κλείσω, πριν δώσω το λόγο στον Σωτήρη, επαναλαμβάνοντας, για ακόμα μία φορά, την ανάγκη να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος: "Μα γιατί δεν περιμένετε 10 – 15 μέρες να δείτε αν τα μέτρα τα οποία πήρατε πριν από πέντε μέρες θα είχαν αποτέλεσμα;". Η απάντηση είναι σαφής: Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το πενθήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Διότι ναι, θα υπήρχε μια περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν, αλλά αν δεν δουλέψουν τότε σε 15 μέρες η πίεση η οποία θα ασκείτο στο Σύστημα Υγείας θα ήταν ανυπόφορη. Αυτό είναι κάτι το οποίο -θα το ξαναπώ- δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω.
Πιστεύω ότι σε αυτή την συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Είναι ένα θέμα το οποίο απειλεί όχι απλά όλους τους Έλληνες, απασχολεί όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτήν την προσπάθεια. Και θέλω να τονίσω ότι παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα παρακαλούσα -το έχω πει πολλές φορές, την ξανακάνω αυτήν την έκκληση- η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, όχι στα επιστημονικά δεδομένα, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι πολιτικές αποφάσεις, δεν αφορούν τους ειδικούς μας, δεν αφορούν τους γιατρούς μας, εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεών μας και λογοδοτούμε για αυτές.
Κλείνω λέγοντας ότι έχουμε όλα τα εφόδια για να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα, πιο έντονη επίθεση της πανδημίας και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε, ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαζόταν, αλλά χρειάζεται να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021, ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα, τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι τόσο ενθαρρυντικά που θα τελειώσουμε οριστικά με αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.
Σταματώ εδώ, δίνω το λόγο στο Σωτήρη, ο οποίος θα κάνει και μία παρουσίαση. Θέλω να ξέρετε ότι τα στοιχεία τα οποία θα σας δείξει ο Σωτήρης είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω τρεις φορές την εβδομάδα και την οποία μοιραζόμαστε με όλους τους συμπολίτες για να έχετε μία πλήρη εικόνα των επιστημονικών δεδομένων".
Τσιόδρας: Ποτέ δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε από την πλευρά του ότι διενεργούνται πάνω από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση, για να ελεγχθεί η πανδημία.
"Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία" σημείωσε και τόνισε είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα. Όπως τόνισε, μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, απ’ ό,τι βγαίνουν.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, σημειώθηκε ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.
Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.
Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο από τα fake news γύρω από τον ιό, που οδηγεί σε λανθασμένη στάση απέναντι στο φαινόμενο. "Ο ιός είναι εδώ, συνεχίζουμε να τον παλεύουμε", υπογράμμισε. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα.
πηγή: kathimerini.gr