ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Αλμυρό

Αποσκοπώντας στην ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα, οι Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών Επαρχίας Αλμυρού, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας και η Α.Ε. Δήμητρα Ευξεινούπολης συνδιοργανώνουν έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία και καλούν όσους εθελοντές αιμοδότες επιθυμούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, να προσέλθουν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στην πλατεία Αλμυρού, στις 16:30
Εθελοντική αιμοδοσία στον Αλμυρό

H αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19 φαίνεται δυστυχώς ότι επηρεάζει μεταξύ άλλων και τα αποθέματα αίματος της χώρας μας.

Δεδομένης της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

Αποσκοπώντας στην ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα, οι Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών Επαρχίας Αλμυρού, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας και η Α.Ε. Δήμητρα Ευξεινούπολης συνδιοργανώνουν έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία και καλούν όσους εθελοντές αιμοδότες επιθυμούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, να προσέλθουν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στην πλατεία Αλμυρού, στις 16:30.

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοληψίας και όλες οι μονάδες αίματος θα συγκεντρωθούν για το Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας και θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων καρκινοπαθών συνανθρώπων μας του Νομού Μαγνησίας. Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα θα υπάρχει:

  • χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν,
  • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας,
  • τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των εθελοντών αιμοδοτών.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω του Covid-19, οι υποψήφιοι εθελοντές αιμοδότες δε θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία αιμοδοσίας, και να μην έχουν συμπτώματα του ιού όπως βήχα πυρετό, πονόλαιμο. Σας ενημερώνουμε πως, για να δώσει κάποιος αίμα, χρειάζεται επίσης:

  • να είναι 18-65 ετών,
  • να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία,
  • να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες,
  • να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας,
  • εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, πως, μόνο για το μήνα Δεκέμβριο, η κινητή μονάδα αιμοδοσίας δεν θα πραγματοποιήσει λήψεις την πρώτη Παρασκευή του μήνα, λόγω της έκτακτης αυτής διοργάνωσης. Παράλληλα με την αιμοδοσία, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν και, αν επιθυμούν, να εγγραφούν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών. Όσοι μπορούμε να δώσουμε αίμα, ας ανταποκριθούμε σ’ αυτό το έκτακτο κάλεσμα, προκειμένου να συνδράμουμε στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά σε συνανθρώπους μας ανά την Ελλάδα. Δέκα λεπτά από το χρόνο μας αρκούν για να κάνουμε τη διαφορά!