ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η κατασκευή του παραλιακού άξονα Κεραμίδι - Ρακοπόταμος

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Ρακοπόταμος – Κεραμίδι συνολικού μήκους 12 χλμ., που ενώνει τον παραλιακό άξονα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας
Ξεκίνησε η κατασκευή του παραλιακού άξονα Κεραμίδι - Ρακοπόταμος

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

"Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής ενός δύσκολου και πολυσύνθετου έργου με βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα. Το καλύτερο πράγμα για να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Ευχαριστώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς με ταχύτατες και πρωτόγνωρες διαδικασίες για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκλήρωσαν τη μελέτη, πήραν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ωρίμασαν, δημοπράτησαν και άρχισαν την κατασκευή του έργου. Συνδέουμε δυο νομούς, το Πήλιο με τον Κίσσαβο, τα παράλια της Μαγνησίας με τα παράλια της Λάρισας, συνδέουμε τις ανθρώπινες κοινότητες με ασφάλεια", δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σκοπιμότητα έργου Ρακοπόταμος – Κεραμίδι

Το έργο αποτελεί την αρχή για την παραλιακή σύνδεση των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας , και την διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού δικτύου από νότο προς βορρά: Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός.

Η σκοπιμότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από τη συνεκτίμηση της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης αφενός και των χωροταξικών δεδομένων / αναγκών της ευρύτερης περιοχής αφετέρου: Οι περιοχές αυτές συγκροτούν την ανατολική παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ν. Μαγνησίας, Ν. Λάρισας) με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη μορφολογία του ανάγλυφου και το σημαντικό απόθεμα φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελούν περιοχές απομακρυσμένες από τα κύρια αστικά κέντρα και άξονες ανάπτυξης με ιδιαίτερα αναπτυξιακά προβλήματα μετάβασης σε διαφορετικά πρότυπα αγροτικής οικονομίας συνδεδεμένης με την τουριστική ανάπτυξη.

Λόγοι ιστορικοί, αλλά και η ίδια η δομή του οικιστικού δικτύου των χωριών του Πηλίου ενθαρρύνουν την ανάπτυξη τουρισμού – παραθερισμού έναντι άλλων περιοχών στο νομό Λάρισας.

Η συγκεκριμένη σύνδεση θα παίξει ρόλο σε μια προοπτική παράλληλης ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισμού.

Επίσης η ανάπτυξη αυτών περιοχών, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία τουριστικών κυκλωμάτων και τη σύνδεσή τους με τα κέντρα και το βασικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Κύριος σκοπός των κυκλωμάτων αυτών είναι η ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Επιβάλλεται η αξιοποίηση των υπαρχουσών χαράξεων με βελτιώσεις που να αποσκοπούν στην ασφάλεια και όχι στην ταχύτητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανάπτυξης της παραλιακής σύνδεσης των νομών Λάρισας και Μαγνησίας η Περιφέρεια δημοπράτησε και τη μελέτη "Ολοκλήρωση μελετών παραλιακού άξονα Θεσσαλίας και σύνδεσης δυο περιφερειακών ενοτήτων : Τμήμα από διασταύρωση προς Καμάρι - Κεραμίδι έως Ζαγορά", προϋπολογισμού 396.302,16 ευρώ.

Στην παρούσα μελέτη προβλέπεται προωθημένη αναγνωριστική μελέτη ( δυνατότητα σύνδεσης) για τη χάραξη νέου οδικού τμήματος από τον οικισμό της Ζαγοράς Πηλίου έως τον Ι/Κ Κεραμιδίου – Καμαρίου, εκτιμώμενου μήκους περί τα 43 km, ενιαίας κυκλοφορίας με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και με τους απαιτούμενους ισόπεδους κόμβους, σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης.