ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση έως 30% στα παιδιατρικά περιστατικά τις ημέρες με ρύπανση στον Βόλο

Σύμφωνα με τον συσχετισμό των στοιχείων ρύπανσης του Βόλου με τους ασθενείς που πηγαίνουν στο Νοσοκομείο με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, παρατηρείται μία αύξηση 30%, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, που είναι καθαροί οργανισμοί και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα η οποία παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Ξενία στον Βόλο
Αύξηση έως 30% στα παιδιατρικά περιστατικά τις ημέρες με ρύπανση στον Βόλο

Την έρευνα εκπόνησαν η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνδέει τα περιστατικά ρύπανσης με τους ασθενείς που προσέρχονται την επόμενη ημέρα, ή τις επόμενες μέρες με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, δε θέλησε να αποκαλύψει νωρίτερα τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν, σημείωσε, όμως, πως καταγράφηκε 30% αύξηση στα παιδιατρικά περιστατικά όταν υπάρχει αυξημένη ρύπανση. Τα παιδιά, όπως ανέφερε, παρουσίαζαν κρίσεις άσθματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ όταν η ρύπανση παραμένει για δύο ή τρεις ημέρες τότε τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως την περίοδο της καραντίνας ο κορονοϊός «σκότωσε» τη ρύπανση, καθώς υπήρχε μείωση 30-40%. Βέβαια, επισήμανε ότι σε περιοχές όπου συγχρωτίζεται ο κόσμος και ταυτόχρονα υπάρχει ρύπανση, εκεί ενδημεί χειρότερη πανδημία, δείχνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ, του Μιλάνου αλλά και της Κίνας, περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες και ταυτόχρονα έχουν και ρύπανση. Εκεί η πανδημία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

πηγή: ΕΡΤ Βόλου