ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Σε δύο γυναίκες επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας 2020

Δύο γυναίκες βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2020, η Emmanuelle Charpentier και η Jennifer Doudna για την "ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος", ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών
Σε δύο γυναίκες επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας 2020
@Niklas Elmehed, The Nobel Priize Institute

Οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna ανακάλυψαν ένα από τα πιο αιχμηρά εργαλεία της τεχνολογίας γονιδίων: το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9. Χρησιμοποιώντας αυτά, οι ερευνητές μπορούν να αλλάξουν το DNA ζώων, φυτών και μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

"Επανεγγραφή του κώδικα της ζωής", χαρακτήρισε την ανακάλυψή τους ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9 έχει φέρει επανάσταση στις μοριακές επιστήμες της ζωής, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για αναπαραγωγή φυτών, συμβάλλοντας σε καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της θεραπείας κληρονομικών ασθενειών.

Η Emmanuelle Charpentier γεννήθηκε το 1968 στο Juvisy-sur-Orge της Γαλλίας. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Max Planck για την Επιστήμη των Παθογόνων στο Βερολίνο.

Η Jennifer A. Doudna γεννήθηκε το 1964 στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Berkeley και ερευνήτρια στο Howard Hughes Medical Institute.

Η σημερινή βράβευση, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των γυναικών επιστημόνων που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Χημείας από πέντε σε επτά.

πηγή: ΕΡΤ

Πιο διαβασμένα