Το σημαντικό έργο του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου
Ποιος είναι ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΠ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής και βαθμό Άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνώνμ πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα.
Πριν από τριάντα χρόνια, το 1990, παρουσίασε τις “Ιατρικές γνώσεις του Ρήγα στο Φυσικής απάνθισμα", πρωτότυπη μελέτη, και στη συνέχεια το 1994 παρουσίασε την σημαντική ιστορική ερευνητική εργασία της ταύτισης του "Φυσικής απάνθισμα" με την Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D’ Alembert.
Επίσης, εντόπισε τα ιατρικά θέματα του “Φυσικής απάνθισμα” σε Κώδικα του 1812.
Στη συνέχεια το 1996 ανακηρύχθηκε με άριστα διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής με την πολυσέλιδη ερευνητική εργασία του σχετικά με τα έντυπα Ιατρικά βιβλία της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που τυπώθηκε μετέπειτα με τον τίτλο “Η ιατρική ευρωπαϊκή στον ελληνικό χώρο 1745-1821”.
Το 2010 εξέδωσε την "Ελληνική Βιβλιογραφία Ιστορίας της Ιατρικής 1750-2000" με 815 σελ. (Αυτή η εργασία είναι μνημειώδης) Και μόνο αυτή μελέτη θα ικανοποιούσε τους πολέμιους και εχθρούς του.
Επιμελήθηκε με σχόλια και ευρετήριο την έκδοση στα ελληνικά από τα λατινικά της διδακτορικής διατριβής του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου του εξ Απορρήτων (1664), την επανέκδοση της διατριβής του Αριστ. Κούζη, "Περί καρκίνου παρά τοις αρχαίοις Έλλησι ιατροίς", με εισαγωγή για τον σημαντικό αυτόν καθηγητή και Ακαδημαϊκό. Ακόμη, δημοσίευσε πάρα πολλές πρωτότυπες ιστορικές μελέτες για την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, για τον Ιπποκράτη και Γαληνό.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τον Άνθιμο Γαζή (1764-1828) την υπέροχη αυτή προσωπικότητα από τις Μηλιές Πηλίου, δημοσιεύοντας τις "Γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας του Ανθίμου Γαζή", την μελέτη με την οποία τεκμηρίωσε το έτος γεννήσεως του Γαζή το 1764 αντί του 1758.
Ακόμη δημοσίευσε το 2012 την μελέτη "Ο διαφωτιστικός ρόλος του Ανθίμου Γαζή με την εργογραφία του", καθώς και το 2014, το "Χειρόγραφο Ημερολόγιο του Ανθίμου Γαζή των ετών 1802 και 1809". Για τον "Πίνακα Γεωγραφικό της Ελλάδος", Βιέννη 1800, που αποδίδεται πως ο Γαζής τον εξέδωσε, τεκμηρίωσε πως εκδότης ήταν ο χαράκτης Μύλλερ και πως ο Γαζής έκανε τις επιδιορθώσεις του χάρτη και μόνο. Και για τον χάρτη αυτό στο περασμένο Διεθνές Συνέδριο στο Βελεστίνο 2017, παρουσίασε τις συσχετίσεις του με την Χάρτα του Ρήγα.
Ασχολήθηκε ερευνητικά με τον "Ελληνική Νομαρχία", 1806, γράφοντας δύο πρωτότυπες μελέτες "Τα πρώτα ενδοκειμενικά στοιχεία για την ταυτότητα του Ανώνυμου συγγραφέα της Ελληνικής Νομαρχίας ως υπόθεση εργασίας", καθώς και "Τι γνώριζε ο Ανώνυμος ο Έλλην για τον Ρήγα Βελεστινλή".
Όσον αφορά τις μελέτες περί Ρήγα Βελεστινλή θα πρέπει να αναφέρω πως το 1998, το επετειακό έτος των 200 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα, στο Συνέδριο στο Βελεστίνο ανακοίνωσε την σημαντικότατη έρευνά του για ένα πρότυπο της Χάρτας της Ελλάδος που χρησιμοποίησε ο Ρήγας για την έκδοσή της. Από το 1960 ο Γεώργιος Λάϊος που ασχολήθηκε με την Χάρτα τόνιζε πως "Ένα ωρισμένο πρότυπο της Χάρτας δεν έχει ακόμη βρεθεί και θα πρέπει να αναζητηθή". Και αυτό,με τις έρευνές του το βρήκε, ήταν χάρτης της αρχαίας Ελλάδος του Gul. Delisle, καθώς επίσης βρήκε και δεύτερο πρότυπο χάρτη του Rizzi Zannoni. Έτσι βρέθηκαν οι πρότυποι χάρτες της Χάρτας του Ρήγα. Παράλληλα, συμπλήρωσε τις έρευνές του, με τον εντοπισμό του "ροπάλου του Ηρακλέους" στην παράσταση του λιονταριού στην "Επιπεδογραφία της Κωνσταντινουπόλεως", πως τα ελληνικά ονόματα στον Βόσπορο, ο Ρήγας τα έλαβε από έργο του Barbie du Bocage. Εντόπισε στην Χάρτα με την ιδιαίτερη παχιά διακεκομμένη διαγράμμιση τα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που θα ήταν και σύνορα του κράτους του Ρήγα μετά την επανάσταση.
Εντόπισε στους χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας στις παραστάσεις των Ηγεμόνων πάλι το ρόπαλο του Ηρακλέους και ερμήνευσε την λοξή θέση των θυρεών των Ηγεμονιών πάνω από το ρόπαλο του Ηρακλέους. Παράλληλα ταύτισε το κείμενο που έχει στο ανοιχτό βιβλίο στον χάρτη της Μολδαβίας πως ο Ρήγας το πήρε από την Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια των Diderot kai D’ Alembert. Έτσι έχουμε δεύτερη χρήση της Εγκυκλοπαιδείας από τον Ρήγα, μετά το 1790 και το 1797.
Τεκμηρίωσε πως οι χάρτες του Ρήγα ήταν πολιτικοί χάρτες του κράτους του Ρήγα, και πως ο Ρήγας δεν εξέδωσε για κανένα άλλο μέρος χάρτη εκτός του Βαλκανικού χώρου του κράτους του, και πως ο Ρήγας δεν ήταν επαγγελματίας χαρτογράφος, αλλά την χρησιμοποίησε για τους σκοπούς της επανάστασής του.
Για το έργο του Ρήγα "Τα Ολύμπια", που περιέχονται στο βιβλίο, που εξέδωσε το 1797 "Ο Ηθικός Τρίπους", και για το οποίο τον κατηγόρησαν πως οικειοποιήθηκε κείμενο κάποιου φίλου του, απέδειξε με χαρακτηριστικές λέξεις του Ρήγα με την πρόθεση "συν", πως είναι έργο του, και για τη μελέτη του αυτή αναφέρει μόνο τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος του έγραψε "τεκμηριωμένη η έρευνά σας κ. Καραμπερόπουλε". Επίσης, με έρευνά
του καθορίστηκε η τελική σειρά των πρώτων σελίδων του "Ηθικού Τρίποδος".
Με άλλη του έρευνα τεκμηρίωσε πως ο Ρήγας δεν ήταν ο συγγραφέας της κωμωδίας "Το σαγανάκι της τρέλλας", όπως υποστηρίχθηκε από την Lia Chisacof στο βιβλίο της "Ρήγας Ανέκδοτα κείμενα".
Τεκμηρίωσε με την συστηματική έρευνά του πως ο Ρήγας δεν ήταν εκδότης των χρησμών του "Αγαθάγγελου", όπως είχε υποστηριχθεί σε σχετικό βιβλίο.
Με άλλη έρευνα πιστοποίησε την πρώτη απεικόνιση του Ρήγα, πως ήταν εκείνη που υπάρχει σε βιβλίο του 1824.
Με σχετική έρευνα εντόπισε την καταστροφή του Βελεστίνου στην εποχή του Ρήγα, το 1785. Οι επόμενες καταστροφές ήταν στον πόλεμο του 1897, το 1943 από τους Γερμανούς και η πέμπτη ο σεισμός του 1957.
Ερευνώντας τα έργα του Ρήγα τεκμηρίωσε τις θρησκευτικές του αντιλήψεις στο βιβλίο μου "Ρήγας και Ορθόδοξη πίστη".
Τεκμηρίωσε την πρωτοποριακή θέση του Ρήγα στο Σύνταγμα του 1797 εναντίον της θανατικής ποινής.
Με συστηματική έρευνα στο βιβλίο του "Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου Βελεστίνου στην εποχή του Ρήγα και σήμερα" τεκμηριώθηκε η σχέση του σημερινού ναού με τον αναφερόμενο ναό του Αγίου Αθανασίου από τον Ρήγα στο τοπογραφικό διάγραμμα του Βελεστίνου στον χώρο όπου σήμερα είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας.
Μετά από 210 χρόνια εκδόθηκαν από τον ίδιο για πρώτη φορά όλα τα έργα του Ρήγα, επαναστατικά, με ευρετήρια και σχόλια: "Φυσικής απάνθισμα" το 1991, "Επαναστατικά" το 1994, η "Χάρτα της Ελλάδος" το 1998, "Ο Ηθικός Τρίπους" το 2001, οι "Χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας" το 2005, "Νέος Ανάχαρσις" το 2006, "Σχολείον των ντελικάτων εραστών" το 2006, Εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 2006. Μάλιστα το 2007 εκδόθηκαν όλα τα έργα σε ψηφιακό δίσκο CD-ROM. Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων εξέδωσε μόνο τα πέντε βιβλία και τα δύο εξ αυτών χωρίς ευρετήρια. Δεν εξέδωσε την Χάρτα της Ελλάδος, τους Χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας και την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Για να καταστεί γνωστή η σημαντική πολιτική θέση του Ρήγα, επιμελήθηκε της έκδοσης του Συντάγματος σε 10 γλώσσες κατά σειρά έκδοσης: Βουλγαρικά, Ρουμανικά, Σερβικά, Αλβανικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά.