ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεατρικό για τον Ρήγα: Η πρόταση της Α. Βαγενά στην Γ. Αγγελοπούλου

"Για την ιδέα μας είναι ενήμεροι και συμφωνούν, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, καθώς και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου (Βελεστίνου), κ. Δημήτρης Νασίκας", σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ηθοποιός, Άννα Βαγενά
Θεατρικό για τον Ρήγα: Η πρόταση της Α. Βαγενά στην Γ. Αγγελοπούλου

Στην εκδήλωση ενημέρωσης για τις δράσεις της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων παρουσία της Προέδρου, κ. Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, παραβρέθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Άννα Βαγενά έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

"Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Καταρχήν σας καλωσορίζω στην πόλη μας. Η Λάρισα, όπως και όλη η Ελλάδα, περιμένει με χαρά τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την επέτειο των 200 χρόνων από τη έναρξη της Επανάστασης.

Προσωπικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια ιδέα-πρόταση, που έχω ήδη καταθέσει στην Επιτροπή σας. Με τη διπλή ιδιότητά μου, ως βουλευτής του ν. Λάρισας και ως καλλιτέχνης, που υπηρετώ το θέατρο εδώ και 50 χρόνια, αλλά κυρίως λόγω της θεσσαλικής μου καταγωγής και της αποδεδειγμένης, νομίζω, αγάπης για τον τόπο μου, καταθέτω την εξής πρόταση.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, νομίζω ότι δεν πρέπει να λείπει από τις εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλό Δάσκαλο του Γένους, Ρήγα Φεραίο.


Η πρότασή μου είναι, η «Ελλάδα 2021», η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Θέατρο «Μεταξουργείο» και το Dunavfest του Βελιγραδίου, να παρουσιάσουν ένα θέαμα/παράσταση με τίτλο «Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι».

Στην παράσταση θα περιγράφονται τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Ρήγα στη Θεσσαλία, οι σπουδές και η προεπαναστατική του δράση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και στη Βιέννη, η προδοσία και η σύλληψή αυτού και των συντρόφων του στην Τεργέστη, η παράδοσή τους στους Αυστριακούς, στη συνέχεια η παράδοσή τους στους Τούρκους και ο μαρτυρικός θάνατός τους με στραγγαλισμό από τους Τούρκους στο Βελιγράδι, στον Πύργο Nebojsa.

Το κείμενο της παράστασης, καθώς και τη σκηνοθεσία, θα αναλάβει ο πολύ γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης και μεγάλη προσωπικότητα του πολιτισμού στη Σερβία -έχει διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού-, Nebojsa Bradic.

Ο σχεδιασμός μας είναι η πρεμιέρα του έργου να πραγματοποιηθεί στο Βελεστίνο και η επίσημη παράσταση του έργου στο Βελιγράδι να πραγματοποιηθεί στον Πύργο Nebojsa, εκεί που βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Ρήγας Φεραίος, όπου λειτουργεί Μουσείο στη μνήμη του και που προς τιμήν του έχει ονομαστεί Πύργος Nebojsa, που στα Σερβικά σημαίνει παλικάρι.

Βεβαίως, θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλες τις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ άλλων πόλεων της Ελλάδας και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας απευθύνεται σε όλες τις γενιές των Ελλήνων και ιδιαίτερα στους νέους, γιατί φωτίζει τη ζωή μιας σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας μας. Αλλά, απευθύνεται και στους άλλους βαλκανικούς λαούς, που τον λάτρεψαν, τον ύμνησαν και τον έκλαψαν στη δική τους δημοτική ποίηση, σαν «δικό τους παιδί». Γιατί ο Ρήγας κατόρθωσε να ενθουσιάζει και να φανατίζει με τα λόγια του και τα έργα του, τις χιλιάδες των υποδούλων της βαλκανικής. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, αλλά είχε σπείρει αρκετό σπόρο. Οι Έλληνες και οι λαοί της βαλκανικής, δεν τον ξέχασαν. Είκοσι τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, δηλαδή το 1821, κηρύχθηκε η Επανάσταση στην Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, να συνεργαστούν στη δημιουργία και την παρουσίαση ενός κοινού θεάματος με θέμα τη ζωή και τη δράση ενός πρωτοπόρου επαναστάτη, του Ρήγα Φεραίου. Αυτή η συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας, που οι λαοί των Βαλκανίων προσπαθούν και θέλουν να συνυπάρξουν ειρηνικά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η «Χάρτα του Ρήγα» και οι ιδέες της είναι ο προάγγελος της συνεργασίας των λαών μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ιδέα μας είναι ενήμεροι και συμφωνούν, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, καθώς και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου (Βελεστίνου), κ. Δημήτρης Νασίκας".

πηγή: larissanet.gr