ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΕΛ Καναλίων: Υπεγράφη η απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού

Η ενημέρωση από την βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, σχετικά με τη συνεργασία της με την υφυπουγό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού για το Γενικό Λύκειο Καναλίων για το σχολικό έτος 2020-21
ΓΕΛ Καναλίων: Υπεγράφη η απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού

Με την ανακοίνωση αυτή, θέλω να ενημερώσω, δημόσια και υπεύθυνα, τους γονείς και τους μαθητές των Καναλίων αλλά και τους εκπαιδευτικούς, που, δικαιολογημένα, αγωνιούν και ανησυχούν, για την τύχη του γενικού λυκείου, στα Κανάλια.

Στα ερωτήματα, που απηύθυναν, τόσο σε εμένα την ίδια, όσο και στους συνεργάτες του γραφείου μου, απαντώ, τώρα, μετά την τηλεφωνική ενημέρωση, που είχα, από την αρμόδια υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη, το βράδυ της Πέμπτης,10 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 μ.μ., για την αποδοχή και υπογραφή - από την ίδια – της απόφασης της έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού για το Γενικό Λύκειο Καναλίων για το σχολικό έτος 2020-21.

Για λόγους στοιχειώδους κοινοβουλευτικής και πολιτικής ευπρέπειας απέφυγα να το κάνω πριν την λήψη της σχετικής απόφασης, καίτοι γνώριζα τις ειλικρινείς προθέσεις της υφυπουργού, σεβόμενη, απολύτως, ως όφειλα, την βαρύτητα και την σημασία της υπογραφής της, απαραίτητης για την υλοποίηση της διαβεβαίωσής της. Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι θα ακολουθήσει η αναγκαία, για την ισχύ της απόφασης, γραφειοκρατική διαδικασία, αυτή της κατά νόμo ανάρτησης της απόφασης, στη διαύγεια.

Για την εξέλιξη αυτή, ενημέρωσα, το ίδιο βράδυ, τόσο τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Δρ. Χαράλαμπο Σταχτέα, όσο και τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα.

Παραθέτω, ακολούθως, το χρονοδιάγραμμα συνεργασίας μου - κατόπιν εντολής και υποδείξεως της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως - με την αρμόδια, για θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη, τόσο για τη λειτουργία του γενικού λυκείου Καναλίων για το σχολικό έτος 2020-2021 όσο και για την πορεία του αιτήματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού γενικού λυκείου.

Πριν την παράθεση του χρονοδιαγράμματος, θα ήθελα να σημειώσω ότι για την συνέχιση της λειτουργίας του γενικού λυκείου Καναλίων, είχα, παρέμβει, ήδη, από  το 2013, στον τότε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο – μετά από σχετική ενημέρωση των  θεσμικών φορέων και της τότε δημοτικής αρχής Βελεστίνου - για την αναγκαιότητα και τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού αιτήματος. Πράγματι, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου, ενήργησε, εξαιρετικά αποτελεσματικά και ταχύτατα, γιατί αυτό επέβαλε η διεξοδική και τεκμηριωμένη εξέταση του εύλογου εκπαιδευτικού αιτήματος, αναιρώντας προηγούμενη απόφαση του υπουργείου, που καταργούσε το συγκεκριμένο Λύκειο. Έκτοτε, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων θεσμικών φορέων, ο εκάστοτε υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων προχωρούσε στην αναστολή, κατ’ έτος, της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, που καταργούσε  σχολικές μονάδες, επιτρέποντας την λειτουργία του συγκεκριμένου λυκείου.   

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, σε τακτικές συναντήσεις συνεργασίας και ενημέρωσης, που είχα με την υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη, επανειλημμένως,  είχα θέσει το θέμα της αναστολής της εφαρμογής της με αρ. 71327/Δ4/24-06-2011 (Β΄ 1575) υπουργικής απόφασης κατάργησης σχολικών μονάδων, που περιελάβανε και το γενικό λύκειο  Καναλίων. Πράγματι,  στις 16-06-2020, η υφυπουργός προέβη, με την με αρ. πρωτ.: 74225/Δ2 (ΦΕΚ 2634/τ.Β΄/30-06-2020) απόφασή της, στην αναστολή της εφαρμογής της που αφορά στο ΓΕΛ Καναλίων για το έτος 2020-21, δηλαδή, για μία ακόμη χρονιά, επετράπη η λειτουργία του.

Στη συνέχεια, και με δεδομένη τη λειτουργία του ΓΕΛ Καναλίων, η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη, προχώρησε στην με αριθμ. πρωτ.: 105342 /Δ2/12-08-2020 (ΑΔΑ: ΩΖ4Ξ46ΜΤΛΗ-Χ9Τ) απόφασή της για την, κατά παρέκκλιση, έγκριση της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού γενικού λυκείου για το σχολικό έτος 2020-21, μεταξύ των οποίων, συμπεριλαμβανόταν και η έγκριση λειτουργίας ενός τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών τεσσάρων μαθητών της Β’ Λυκείου, στο ΓΕΛ Καναλίων.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, αφού διέγνωσε και κατέγραψε τις προτιμήσεις των μαθητών, διά του προϊσταμένου της κ. Χαράλαμπου Σταχτέα, απέστειλε  προς το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τα με αρ. πρωτ.: 9281/31-08-2020 και 9610/03-09-2020 αιτήματα για την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων για τα μαθήματα προσανατολισμού έτους 2020 -2021 στο ΓΕΛ Καναλίων, ως εξής:

  • για τη Β` Λυκείου, ένα τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών τριών μαθητών και ένα τμήμα θετικών σπουδών τριών μαθητών ενώ
  • για τη Γ` Λυκείου, ένα τμήμα σπουδών υγείας τριών μαθητών και ένα τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών ενός μαθητή.

Λαμβάνοντας υπόψη την ως άνω διαμόρφωση των προτιμήσεων των μαθητών του ΓΕΛ Καναλίων, τελικά, η κ. Ζαχαράκη με την από 10/09/2020 απόφασή της ενέκρινε το σύνολο των αιτημάτων της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης Μαγνησίας.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη για την εξαιρετική  συνεργασία, όλους αυτούς τους μήνες. Κυρίως, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την μέριμνα και την ταχύτητα, με την οποία τα θέματα, που απασχολούν την πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Μαγνησίας, διευθετούνται και  ολοκληρώνονται, ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ηγεσία έπραξε με γνώμονα τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών και τη διασφάλιση  του εκπαιδευτικού μέλλοντός τους.