ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ρήγας Βελεστινλής" και όχι "Ρήγας Φεραίος"

Επιστολή του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου με αφορμή την πρόταση δημιουργίας θεατρικού έργου "Ρήγας Φεραίος: Το τελευταίο ταξίδι"
"Ρήγας Βελεστινλής" και όχι  "Ρήγας Φεραίος"

 

Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου-Ρήγα εδώ και τριάντα χρόνια με τα επτά διεθνή συνέδριά της, την επανέκδοση των ολοκληρωμένων για πρώτη φορά Απάντων των έργων του Ρήγα, καθώς και ιδιαίτερων μελετών, έχει αποκαταστήσει εκτός των άλλων και το όνομα του επαναστάτη και πατέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας "Ρήγας Βελεστινλής".

Έχει διορθώσει ακόμη και τα σχολικά βιβλία Ιστορίας απαλείφοντας το "Φεραίος", το οποίο εισήγαγε, σύμφωνα με την μελέτη μας "Δημ. Καραμπερόπουλος, Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή", 2000, αρχικά ο Λαρισαίος λόγιος Κωνσταντίνος Κούμας το 1832 και αργότερα ο Ιωάννης Φιλήμων και Χριστόφορος Περραιβός.

Ο Ρήγας, σε όλα τα έργα του "Χάρτα της Ελλάδος", "Φυσικής απάνθισμα", "Νέος Ανάχαρσις", "Τα Ολύμπια", εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.λπ., υπέγραφε πάντοτε "Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός". Με αυτό το όνομα ανακρίθηκε και θανατώθηκε στον Πύργο Νεμπόϊζα (=ατρόμητος) του Βελιγραδίου. Ουδέποτε χρησιμοποίησε το "Φεραίος".

Τα γράφουμε αυτά διότι διαβάσαμε στις εφημερίδες την πρόταση της βουλευτή Λάρισας κ. Άννας Βαγενά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, για το θεατρικό έργο "Ρήγας Φεραίος: Το τελευταίο ταξίδι".

Θα πρέπει οι δημιουργοί του θεατρικού έργου καθώς και η βουλευτής να μη σταθούν σε όσα έμαθαν στο Σχολείο τους. Ας διαβάσουν ακόμη και το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, όπου θα δουν ότι και εκεί πλέον αναγράφεται το πραγματικό όνομα του επαναστάτη και εθνεγέρτη, "Ρήγας Βελεστινλής" και ας γνωρίσουν τα πρόσφατα πορίσματα της ιστορικής έρευνας. Είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Επιστημονικής μας Εταιρείας www.rhigassociety.gr.

Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος

Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας

Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

2 Σεπτεμβρίου 2020