ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επερώτηση της ΛΑΣ για μέτρα πρόληψης και ασφαλείας μονάδας ανακύκλωσης στον Άγιο Γεώργιο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ρήγα Φεραίου ζητά έλεγχο για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και ρωτά κατά πόσο υπάρχει σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση φωτιάς εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Αττική
Επερώτηση της ΛΑΣ για μέτρα πρόληψης και ασφαλείας μονάδας ανακύκλωσης στον Άγιο Γεώργιο
Εικόνα αρχείου από την Google

Όπως είναι γνωστό στα όρια του Δήμου μας λειτουργεί μονάδα συγκέντρωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων που συλλέγονται από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιεί ως χώρο αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων το χώρο της πρώην επιχείρησης ΔΑΡΜΑΚ.

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση φωτιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής και την έκλυση επικίνδυνων – τοξικών χημικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή, με πιθανές σοβαρότατες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, έντονη είναι η ανησυχία και των κατοίκων του Δήμου μας για το αν έχουν παρθεί όλα τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και ασφάλειας και για το αν υπάρχει συστηματικός έλεγχος από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και στους αποθηκευτικούς του χώρους.

Μια ενδεχόμενη πυρκαγιά μπορεί να μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων και να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων, κυρίως των ευπαθών ομάδων καθώς και το περιβάλλον.

Επίσης κατά καιρούς γίναμε μάρτυρες καταγγελιών διασποράς υλικών της ως άνω Μονάδας Ανακύκλωσης στους πέριξ χώρους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ρήγα Φεραίου ερωτά τη δημοτική αρχή:

1. Τι θα κάνει για να ελεγχθεί η λειτουργία της ως άνω Μονάδας επεξεργασίας και Ανακύκλωσης στα όρια του Δήμου μας;

2. Τηρούνται τα μέτρα προστασίας πυρκαγιάς και γενικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στο εργοστάσιο;

3. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος;