ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ρήγας οφείλει να μας Ενώνει, όχι να διχάζει

Ο Ρήγας οφείλει να μας Ενώνει, όχι να διχάζει

Επειδή από δικό μου βίντεο βγήκε η περίφημη δήλωση περί καταγωγής του Ρήγα Βελεστινλή στη δημοσιότητα, θα ήθελα να κάνω γνωστό πως, χθες, μετά το τέλος της εκδήλωσης επισήμανα διακριτικά στον Πρύτανη κ. Περικλή Μήτκα -ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε και ότι ο ίδιος είναι Βλάχος- πως αυτό που είπε περί καταγωγής του Ρήγα είχε προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Μου απάντησε ότι δεν είναι ιστορικός και πως "έτσι το λέμε εμείς".

Για να φτάσουμε στα δικά μας, ο Ρήγας, ακόμα πιο πολύ στο Βελεστίνο, θα έπρεπε να μας ενώνει, όχι να διχάζει.

Είτε κάποιο παιδί έχει μικρασιάτικες ρίζες, είτε βλάχικες, είτε καραγκούνικες κ.ο.κ., όλες δηλαδή ελληνικές, είτε ακόμα προέρχεται από άλλη χώρα, δικαιούται να νιώθει το ίδιο περήφανο για αυτή τη μεγάλη μορφή του ελληνικού διαφωτισμού.

Eν έτει 2019 δεν μπορούμε να απαξιώνουμε ή να φοβόμαστε να ακούμε κάποιον καταξιωμένο επιστήμονα που έχει αφιερωθεί στη μελέτη της ζωής και του έργου του Ρήγα, τον κ. Δημήτρη Καραμπερόπουλο, να παραθέτει τα ήδη δημοσιευμένα από χρόνια επιχειρήματα. 

Αντιθέτως, ως κοινωνία, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κοινωνούν το έργο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό, σε όσους δημιουργούν κτίρια για να εκτεθεί και σε όσους τα γεμίζουν.

Φοίβος Παπαγεωργίου