ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανθεσσαλική κινητοποίηση των μουσικών στην Λάρισα

Κινητοποίηση για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους πραγματοποιούν την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο Λάρισας) όλοι οι μουσικοί με τα σωματεία τους
Πανθεσσαλική κινητοποίηση των μουσικών στην Λάρισα

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί πορεία ως την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως στην κινητοποίηση θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας από τον κορονοϊό ενώ είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν η Πανθεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών (Λάρισα), το Πανθεσσαλικό Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών "Ο Απόλλων" (Βόλος), το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και το Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου επισημαίνεται ότι:

Μετά από την ακύρωση όλων των πανηγυριών, τη μη πραγματοποίηση ουσιαστικά συναυλιών και άλλων θερινών εκδηλώσεων, η κυβέρνηση σχεδόν στη μισή επικράτεια κλείνει στις 12 το βράδυ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για άλλη μια κίνηση που πρακτικά παίρνει από τα χέρια του πεινασμένου τη μπουκιά που του έδωσαν. Αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει σαν τελευταίο τροχό εμάς τους εργαζόμενους μουσικούς. Όσες επιχειρήσεις προσέλαβαν συναδέλφους αυτό το διάστημα, ακυρώνουν τη δουλειά ή ρίχνουν τα μεροκάματα στο μισό μετά τις αλλαγές στο ωράριο.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ζει στη φτώχεια και την ανέχεια. Με τα ελλιπή κριτήρια που τέθηκαν για τους εργαζόμενους μέσα στην πανδημία, έμεινε μεγάλο κομμάτι του κλάδου μας χωρίς επιδότηση, ταυτόχρονα άλλοι χάνουν τα ελάχιστα μεροκάματα που με δυσκολία κατάφεραν να κλείσουν για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Αναρωτήθηκε κάποιος αρμόδιος πώς ζούμε από τον Μάιο μέχρι σήμερα; Από τον Ιούνη και μετά αυτό που κυριαρχεί είναι μονάχα η αβεβαιότητα.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά την κατάσταση του κλάδου μας. Αδιαφορεί για την εξαθλίωση των εργαζόμενων που παράγουν τον Πολιτισμό στη Χώρα μας. Την ενδιαφέρει πώς με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, θα υλοποιήσει σχεδιασμούς χρόνων. Προωθεί την λεγόμενη "ατομική ευθύνη" σε όλα τα επίπεδα την ίδια ώρα που δεν αναλαμβάνει ούτε για μια στιγμή την δική της ευθύνη να παρθούν μέτρα στήριξης - προστασίας για όλους τους εργαζομένους όπως και για εμάς τους μουσικούς, για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ή τους φορείς που εργαζόμαστε.

Έχουμε πληγεί πολύ νωρίτερα από την 1η Μαρτίου 2020, η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις! Μόνος δρόμος που μας μένει η κλιμάκωση της διεκδίκησης για την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των συναδέλφων!

Καλούμε όλους τους συνάδελφους μουσικούς να παλέψουμε μαχητικά για τα δικαιώματά μας! Καλούμε όσους μουσικούς εργάζονται σε κέντρα διασκέδασης, σε πανηγύρια, συναυλίες, ορχήστρες κοινωνικών συνεστιάσεων, όσους εργάζονται ως εκπαιδευτικοί, ως τραγουδιστές, όσους συμμετέχουν σε παραστάσεις, τους συναδέλφους στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού αλλά και κάθε εργαζόμενο στην παν-Θεσσαλική κινητοποίηση που οργανώνουμε:

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστεί η επιβίωση όλων των συναδέλφων. Κανένας με κομμένο ρεύμα, νερό κ.λπ. Να δοθούν τα 534 ευρώ για όσους έχουν από 1/1/2019 ως σήμερα 5 ένσημα μουσικού. Εποχικό βοήθημα τον Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019 και επιδότηση όλων των ανέργων. Ένταξη και των ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων σε ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις στην επιδότηση των 534 ευρώ.
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.
  • Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος σε περίπτωση ακύρωσης με κρατική εντολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, συναυλιών, παραστάσεων.

πηγή: eleftheria.gr