Το ατόπημα του κ. Πρύτανη για την καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή
Αναλυτικά, η επιστολή:
Το ατόπημα σήμερα (1 Μαρτίου 2019) στο Βελεστίνο του Πρύτανη του Α.Π.Θ. για την καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή
Από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλή Μήτκα θα περιμέναμε μια και έχει την ιδιότητα του θετικού επιστήμονα, πως πριν εξέλθει από το έρκος των οδόντων του κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι ελεγμένο επιστημονικά, να είναι τεκμηριωμένο με τις πρόσφατες βιβλιογραφικές γνώσεις. Δεν μπορεί να μεταφέρει δημόσια τις όποιες απόψεις του οικογενειακού περιβάλλοντος ή κάποιας κοινωνικής ομάδας, προβάλλοντας "ετσιθελικά" ανιστόρητα σχετικά με την καταγωγή του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή.
Στον χαιρετισμό του σήμερα στο Βελεστίνο ο κ. Μήτκας, κατά την ευγενική εκ μέρους του παράδοση του εκθεσιακού υλικού για την Χάρτα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, (ζωντανή μετάδοση από το "Μουσικό Βαγόνι"), ανέφερε πως ο Ρήγας Βελεστινλής είχε βλάχικη καταγωγή, όπως Βλάχος είναι και ο ίδιος. Η βεβαιότητά του αυτή δείχνει πως ούτε τα έργα του Ρήγα έχει διαβάσει και ούτε τις σχετικές ιστορικές έρευνες έχει υπόψιν του. Και αν ερωτηθεί πώς γνωρίζει την βλάχικη καταγωγή του Ρήγα, αφού δεν έχει μελετήσει τα έργα του Ρήγα και τις επιστημονικές έρευνες, τότε το πιο πιθανό θα απαντήσει, γιατί κι αυτό έχει λαχθεί, πως έτσι το λέμε εμείς οι Βλάχοι.
Αγαπητέ κύριε Πρύτανη, επειδή ως Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα μας ενδιαφέρει η επιστημονική και μόνο αλήθεια, έχουμε διερευνήσει και αυτό το θέμα επιστημονικά και χωρίς παρωπίδες, έχοντας ως γνώμονα πως και πάλι τιμή και καμάρι μας θα ήταν αν ο Ρήγας ήταν Βλάχος, αφού όλοι Έλληνες είμαστε. Θα έπρεπε, πριν αναφερθείτε στον Ρήγα με την ιδιότητα του Πρυτάνεως, του Πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του μεγαλύτερου θετικού επιστήμονα, του Αριστοτέλη, να είχατε έστω για λίγο ρίξει μια ματιά στο σχετικό θέμα για να έχετε την σωστή επιστημονική γνώμη. Όλα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα μας www.rhigassociety.gr.
Και επειδή δεν θα έχετε επιχειρήματα να τεκμηριώσετε αυτήν την αντιεπιστημονική άποψή σας, που εκφέρατε, σας γνωρίζουμε συνοπτικά τα κάτωθι, τα οποία μπορείτε "ιδίοις όμμασι" να τα δείτε και στα ίδια τα έργα του Ρήγα.
1) Αν ρίξετε, κύριε Πρύτανη, μια ματιά στην Χάρτα του Ρήγα στην περιοχή των Γρεβενών θα διαπιστώσετε πως ο Ρήγας δεν αναγράφει τα ένδοξα τότε Βλαχοχώρια, Περιβόλι, Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλλα. Και ως θετικός επιστήμονας που είστε, δεν νομίζετε πως αν ο Ρήγας ήταν Βλάχος, αν οι γονείς και οι παππούδες του κατάγονταν από τα Βλαχοχώρια, αν τα είχε επισκεφθεί, πως θα μνημόνευε, όπως εξάλλου και σεις σήμερα την μνημονεύσατε την Βλάχικη καταγωγή σας; Ο Ρήγας δεν τα αναγράφει, γιατί τα αγνοεί.
2) Το όνομά του και την καταγωγή του ο Ρήγας την αναγράφει σε όλα του τα έργα "Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός". Δηλώνει τον τόπο του και την ευρύτερη περιοχή την Θεσσαλία και όχι την Μακεδονία όπως άλλοι λόγιοι, που κατάγονταν από την Μακεδονία. Δείτε τα έργα του Ρήγα, τα οποία είναι αναρτημένα στην Ιστοσελίδα μας και τα έχουμε αποστείλει και στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου που ηγείστε.
3) Ας προσεχθεί πόσα αναγράφει ο Ρήγας στα έργα του για το Βελεστίνο και την ευρύτερη περιοχή του, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, ενώ τίποτε δεν αναγράφει για τα Βλαχοχώρια, κάτι που θα το έκανε αν τα γνώριζε. Βλ. την εργασία μου "Το Βελεστίνο και η Θεσσαλία στο έργο του Ρήγα Βελεστινλή", Υπέρεια τόμ. 3, Πρακτικά Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου "Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας" (Βελεστίνο 1997), Αθήνα 2002, σελ. 713-738, και στην Ιστοσελίδα μας.
4) Θα έπρεπε ο κ. Ε. Λιβιεράτος, ο οποίος γνωρίζει την εργογραφία της Επιστημονικής μας Εταιρείας και συμμετείχε σε περασμένο Διεθνές Συνέδριό μας, να σας ενημέρωνε για την σχετική μελέτη μας "Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή", Αθήνα 2000, ώστε να αποφεύγατε αυτό το ατόπημα, που δείχνει έλλειμα σχετικής επιστημονικής γνώσης.
Ευελπιστούμε, κύριε Πρύτανη, μετά τα παραπάνω, πως θα ενημερωθείτε και πως το ατόπημα αυτό θα γίνει αιτία να γνωρίσετε το έργο και τις ιδέες του Ρήγα και την σωστή θέση σχετικά με την καταγωγή του, πως ήταν ντόπιος, γηγενής, Βελεστινλής.
Με Ρηγικούς χαιρετισμούς
Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος,
Ιστορικός της Ιατρικής, Πρόεδρος Επιστημονικής
Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα
*Δείτε το επίμαχο σημείο από το 6.30 και μετά του βίντεο, στη Live μετάδοση που πραγματοποίησε το Μουσικό Βαγόνι στο Facebook