ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στις 12

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ νωρίτερα η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή νότια της Καρπάθου
Σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στις 12

Με τη νέα Navtex η Τουρκία δεσμεύει από σήμερα ως και τις 23 Αυγούστου για έρευνες τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης, εκτός ΑΟΖ που περιλαμβάνει το παράνομο Μνημόνιο με τη Λιβύη και ενώ ήδη έχει δεσμεύσει περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Ήδη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει εκτός συστήματος εκπομπής, με σιγή ασυρμάτου.

O Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει άκαρπη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι τις υποδομές, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ασφάλεια».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, δήλωσε κατηγορηματικά στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. "Είτε πρόκειται για έρευνες, είτε για περίπλου του ερευνητικού σκάφους και των συνοδών πλοίων παρακολουθούμε στενά κάθε κίνηση και είμαστε ψύχραιμοι, αλλά αποφασισμένοι να μη δεχθούμε καμία πρόκληση εντός των θαλάσσιων ζωνών", είπε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές, τόνισε ο κ Γεραπετρίτης, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δυσμενέστερη διπλωματική θέση. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει διεθνείς διπλωματικές θέσεις. Δεν απέκλεισε ωστόσο, παρά την αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη του διαλόγου, που αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και χωρίς πίεση.

πηγή: ΕΡΤ

Πιο διαβασμένα