ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επανατοποθέτηση Μνημείου Βουλής Θετταλομαγνησίας

Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου, Δημήτρη Νασίκα και με βάση την πρόταση του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου
Επανατοποθέτηση Μνημείου Βουλής Θετταλομαγνησίας
Η μακέτα με το μνημείο, δίπλα στο ρέμα, εκεί που βρίσκεται σήμερα ανενεργό περίπτερο
Η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρήγα Φεραίου μετά από εισήγηση του Προέδρου της, Δημάρχου, κ. Δημήτρη Νασίκα και έχοντας υπόψη την πρόταση του Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, Δρ.Δημητρίου Καραμπερόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα Ανέγερση - Επανατοποθέτηση του "ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΘΕΤΤΑΛΟΜΑΓΝΗΣΙΑΣ", σε Δημοτικό χώρο δίπλα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, κοντά στον Πεζόδρομο Βελεστίνου στον δρόμο προς το Πνευματικό Κέντρο.
 
Με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί εκ νέου το σημαντικό γεγονός της Βουλής Θετταλομαγνησίας, που συγκλήθηκε 11 Μαΐου 1821 στο Βελεστίνο προς τιμή του Ρήγα Βελεστινλή αποκαθιστώντας, έτσι μία εκκρεμότητα χρόνων.
 
 
Από τα αποκαλυπτήρια το 2000

Από τις προτάσεις του Δημητρίου Καραμπερόπουλου

ΒΟΥΛΗ ΘΕΤΤΑΛΟΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ 11 ΜΑΪΟΥ 1821 (το πρώτο μνημείο βρισκότανε στο δρόμο για το Κέντρο Υγείας)

Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 μεταδόθηκε και στην Μαγνησία, όπου οι πρόγονοί μας με αρχηγό τον Άνθιμο Γαζή τον Μάϊο του 1821 κήρυξαν την επανάστασή τους εναντίον της τυραννίας. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι επαναστάτες του Πηλίου επιτέθηκαν στους Τούρκους του Βελεστίνου, (Μάχη του Βελεστίνου) και στη συνέχεια, 11 Μαϊου 1821, συγκλήθηκε προς τιμήν του Ρήγα η "Βουλή Θετταλομαγνησίας" στο Βελεστίνο για να συντάξουν τον Πολιτικό Οργανισμό σύμφωνα με τις "διατάξεις", το Σύνταγμα του Ρήγα, όπως διακήρυξε ο Γαζής.

Οι πολεμικές αυτές επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές στην περιοχή μας κατά την αρχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και θα πρέπει να αναδειχθούν. Μάλιστα, η σημασία της επανάστασης της Θετταλομαγνησίας έγκειται στο γεγονός ότι, παρά την κατάσβεσή της από τα στρατεύματα του Κιουταχή που βρίσκονταν στην Λάρισα, για δύο μήνες καθήλωσε τα πολυπληθή στρατεύματά του στη Θεσσαλία, δίνοντας καιρό ανασύνταξης στους επαναστάτες της νότιας Ελλάδος. Τότε καταστράφηκε για δεύτερη φορά το Βελεστίνο, όπως έχουμε τεκμηριώσει.

Το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός της "Βουλής Θετταλομαγνησίας" πρέπει να αναδειχθεί και πάλι, (το πρώτο μνημείο του 2000 γκρεμίστηκε το 2008 κατά την ανάπλαση του χώρου), με την ανέγερση του Μνημείου και την έκδοση της  εμπλουτισμένης αντίστοιχης μονογραφίας μας.