ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες για την Αγία Σοφία

Την Παρασκευή με απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου
Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες για την Αγία Σοφία
Φωτογραφία: Μουσικό Βαγόνι

Με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, την Παρασκευή 24/7, ημέρα έναρξης της λειτουργίας του Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, ως τεμένους, σε όλες τις Μονές και τους Ιερούς Ναούς της Τοπικής Εκκλησίας θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες, από τις 12 το μεσημέρι και για δέκα λεπτά.

Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, θα τελεστεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, ως προσευχητική αναφορά στην Υπέρμαχο Στρατηγό "υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους".

Επίσης, οι Ιερείς , προαιρετικά, καλούνται στο τέλος του Εσπερινού, να τελέσουν την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και να ψάλουν με τον λαό το "Τη Υερμάχω".

Όπως επισημαίνει σε σχετικό Εγκύκλιο σημείωμα, που απέστειλε σήμερα στους Ιερούς Ναούς και στις Μονές της Μητροπολιτικής περιφέρειας, ο κ. Ιγνάτιος, "με βαθύτατη θλίψη όλος ο χριστιανικός και πολιτισμένος κόσμος πληροφορήθηκε την προκλητική απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για την μετατροπή του Πανσέπτου Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος… Ό,τι και να γίνει, όμως, στη συνείδηση όλων των Ορθοδόξων, άπαξ και καθαγιαστεί η Αγία Τράπεζα με Λείψανα Αγίων, το οικοδόμημα είναι Χριστιανικός τόπος λατρείας για πάντοτε. Θα παραμένει όχι μόνο μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και κιβωτός της Εκκλησίας και του γένους μας".

Ο Σεβασμιώτατος καταλήγει με την προτροπή "να ενώσουμε τις προσευχές μας, ώστε η απόφαση αυτή να ανακληθεί και πολύ σύντομα να επανέλθει τουλάχιστον το πρότερο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, που εξασφάλιζε την οικουμενική ακτινοβολία του μνημείου".