ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Στις σημαντικότερες προσωπικότητες του 1821 ο Ρήγας Βελεστινλής

Πανελλήνια έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών και αφορά κατηγορίες όπως η πολιτική, η μουσική, οι επιστήμες, οι τέχνες, ο αθλητισμός, αλλά και πρόσωπα που έζησαν την περίοδο του 1821
Στις σημαντικότερες προσωπικότητες του 1821 ο Ρήγας Βελεστινλής
Φωτογραφία: Φοίβος Παπαγεωργίου / Μουσικό Βαγόνι

Ποιοι αναδεικνύονται οι σημαντικότεροι Ελληνες και Ελληνίδες στη νεότερη ιστορία της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Prorata, στις κατηγορίες που αφορούν την πολιτική, τη μουσική, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον αθλητισμό, αλλά και πρόσωπα που έζησαν την περίοδο του 1821.

Τους σπουδαιότερους και δημοφιλέστερους Ελληνες και Ελληνίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας από επτά διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος καταγράφει η έρευνα της εταιρείας Prorata που δημοσιεύει σήμερα η "Εφ.Συν.".

Πρόκειται για τις κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας, με βάση τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, μεταξύ κατηγοριών όπως η πολιτική, η μουσική, οι τέχνες, ο αθλητισμός, οι επιστήμες αλλά και πρόσωπα που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα, ξεκινώντας από τον χώρο της πολιτικής, σημαντικότερη μορφή αναδεικνύεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα καταφέρνει να έχει το προβάδισμα στις απαντήσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Ακολουθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ μέσα στους πρώτους πέντε τοποθετείται ένας εκπρόσωπος από κάθε κυρίαρχο ρεύμα (Δεξιά - Κέντρο - Αριστερά): Κώστας Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου και Αρης Βελουχιώτης. Στην ίδια λίστα βρίσκονται και δύο πολιτικοί που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, ο Μανώλης Γλέζος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Λατρεμένα πρόσωπα οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στη δεκάδα των πιο σπουδαίων εκπροσώπων από το φάσμα της μουσικής, αλλά στο πάνθεον οι πολίτες κατατάσσουν δύο ιερά τέρατα: τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μία γυναίκα συμπληρώνει την τριάδα, η Μαρία Κάλλας, ενώ η σπουδαιότερη φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, εντοπίζεται στην 6η θέση. Οι ερωτηθέντες επιλέγουν τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάρκο Βαμβακάρη στην 4η και την 5η θέση αντίστοιχα.

Οι σημαντικότεροι Ελληνες στον χώρο της λογοτεχνίας αναδεικνύονται οι Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Καζαντζάκης και Κωνσταντίνος Καβάφης. Επονται οι Γιώργος Σεφέρης και Γιάννης Ρίτσος, ενώ η μοναδική γυναίκα της κατηγορίας είναι η Πηνελόπη Δέλτα στην ένατη θέση των προτιμήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον συγγενικό τομέα του κινηματογράφου, της ζωγραφικής και του θεάτρου, ο Ελ Γκρέκο, κατά κόσμον Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, καταγράφεται με διαφορά ως ο σημαντικότερος Ελληνας της νεότερης Ελλάδας. Οι Κάρολος Κουν και Θανάσης Βέγγος είναι οι επόμενοι. Τον κατάλογο συμπληρώνει ο μοναδικός εν ζωή από τους 10 κορυφαίους της ενότητας Κώστας Γαβράς. Αξιοσημείωτη η καταγραφή για τις Μελίνα Μερκούρη, Κατίνα Παξινού και Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ ο αρκετά δημοφιλής στους αριστερούς πολίτες Θόδωρος Αγγελόπουλος εμφανίζεται στην πρώτη 5άδα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για τις προσωπικότητες του αθλητισμού. Ο "Nick the Greek" - Νίκος Γκάλης δικαίως κατακτά την πρωτιά. Από τη νεότερη γενιά αθλητών που αποτελούν και παράδειγμα προς μίμηση για την εν γένει στάση ζωής του στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο "Greak Freak" - Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Εμβληματική μορφή για τους Ελληνες ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, επιβεβαιώνει και στην έρευνα την εντυπωσιακή δημοφιλία του στο πεδίο που σχετίζεται με προσωπικότητες πριν από την Επανάσταση του 1821 αλλά και με τους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Ακολουθούν οι Ρήγας Φεραίος και Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Τέλος, στον χώρο των επιστημών, ξεχωρίζει με απόσταση από τους υπόλοιπους ο πρωτοπόρος γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας

(Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56)​​​​​

ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου

ΔΕΙΓΜΑ: Γενικός πληθυσμός άνω των 17 ετών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 2.500 ερωτηματολόγια. Δειγματοληψία χωρίς πιθανότητα.

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα