ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμένη χρονιά - Να επεκταθεί η στήριξη από την κυβέρνηση

Διπλωματούχοι ξεναγοί, που κατάγονται από την περιοχή, παραθέτουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και υπογραμμίζουν ότι οι καταστάσεις που βιώνουν είναι πρωτοφανείς
Χαμένη χρονιά - Να επεκταθεί η στήριξη από την κυβέρνηση
Ο Γιώργος Σαββανάκης σε ξενάγηση στα Αρχαία Τείχη των Φερών / Φωτογραφία: Μουσικό Βαγόνι

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει σε όλους τους κλάδους η πανδημία, με τους διπλωματούχους ξεναγούς να βρίσκονται κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν, αντιμέτωποι με την ανεργία. 

"Η χρονιά είναι χαμένη για τον κλάδο" υπογραμμίζει ο Γιώργος Σαββανάκης, διπλωματούχος ξεναγός του Υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος ζει στο Βελεστίνο, αναπτύσσοντας δραστηριότητα σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και την Ελλάδα. Δραστηριοποιείται τα πέντε τελευταία χρόνια και όπως δηλώνει:

Ηδη από τον Μάρτιο είχαν αρχίσει οι ακυρώσεις και αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 100% στον κλάδο μας, παρ’ ότι υπήρχαν κρατήσεις οργανωμένων γκρουπ μέχρι και τον Οκτώβριο, προ πανδημίας.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο, επισημαίνει ότι "οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή", με τις δραστηριότητες να έχουν "παγώσει" λόγω της πανδημίας και της αναστολής των προγραμμάτων των κρουαζιερόπλοιων μέχρι νεωτέρας, γεγονός που συνεπάγεται μηδενική ζήτηση από οργανωμένα γκρουπ.

Σε καθεστώς ανεργίας ο Βελεστινιώτης ξεναγός, όπως άλλωστε και δεκάδες συνάδελφοί του, εκφράζοντας το κοινό αίτημα της επέκτασης του ειδικού βοηθήματος, προκειμένου να βοηθηθούν οι ξεναγοί που έχουν βρεθεί ξαφνικά χωρίς αντικείμενο απασχόλησης, λόγω της πανδημίας. "Δουλεύουμε τον μισό χρόνο, για να καλύψουμε τα έξοδα του χειμώνα. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τον κλάδο των ξεναγών και γι’ αυτό ζητάμε να επεκταθεί η στήριξη από την κυβέρνηση, στον κλάδο μας", τονίζει.

Για "πρωτόγνωρες καταστάσεις" κάνει λόγο η Ελευθερία Ψωμά, διπλωματούχος ξεναγός του Υπουργείου Τουρισμού και αρχαιολόγος, η οποία ζει στον Βόλο, ξεναγώντας γκρουπ στη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία. "Εχουν ακυρωθεί γκρουπ που ήταν προγραμματισμένα για το καλοκαίρι και κάποια που είχαν προγραμματιστεί τον Οκτώβριο» υπογραμμίζει. Δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 2015 κι όπως σημειώνει

Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει λόγω της πανδημίας.

Τα πρακτικά προβλήματα του κλάδου "είναι οικονομικά και ασφαλιστικά, γιατί το μόνο που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής είναι δίμηνη παράταση του τακτικού επιδόματος του ΟΑΕΔ, που προσωπικά ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Οι ξεναγοί που δεν δικαιούνται το επίδομα του ΟΑΕΔ λόγω υψηλότερου εισοδήματος έλαβαν τα 800 ευρώ. Δεν έχουμε λάβει ακόμη για Μάιο και Ιούνιο και αυτά είναι ένα από τα αιτήματά μας ως Σωματείο Ξεναγών και φυσικά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα γίνει με την ασφάλειά μας", εξηγεί.

Δύσκολα διαχειρίσιμη συνθήκη η ανεργία σε μια σεζόν που προοιωνιζόταν λαμπρή και ανατράπηκαν τα πάντα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που προκάλεσε προβλήματα σε όλους τους τομείς και σε όλους τους κλάδους. "Ολοι είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, γιατί δουλεύουμε με τα οργανωμένα γκρουπ που κάνουν πολυήμερες εκδρομές και συνεργαζόμαστε με τουριστικά γραφεία όλης της Ελλάδας, αλλά λόγω συνθηκών έχουν ακυρωθεί τα πάντα. Η πανδημία έχει παγώσει το επάγγελμά τους και είναι χαμένη η φετινή χρονιά. Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε τη στήριξη της κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται", υπογραμμίζει.

πηγή: Ταχυδρόμος - Ρεπορτάζ: Γλυκερία Υδραίου