Η Έκθεση "Ρήγας και Επανάσταση" της Βουλής στο Βελεστίνο
Το Νοέμβριο του 2018 εγκαινιάσθηκε στη Βουλή με κάθε επισημότητα και με πλήθος ξένων και γηγενών πολιτικών και μη φορέων η έκθεση "Ρήγας και επανάσταση".
Να αναφέρουμε πως η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και αποτέλεσε προοίμιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Σημειώνεται, πως η έκθεση αναπτύσονταν στο περιστύλιο της Βουλής και στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος", ολοκληρώθηκε τον Μάιο και ξεναγήθηκαν σε αυτήν 7.812 επισκέπτες και επισκέπτριες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, 81.500 μαθητές και μαθήτριες σχολικών μονάδων και 7.756 εκπαιδευτικοί συνοδοί στο πλαίσιο επίσκεψης στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.
Πλέον, μεταφέρεται μόνιμα στο Βελεστίνο, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου μέσω Facebook, ευχαριστώντας τον πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα για την ικανοποίηση του αιτήματος.
Όπως αναφέρεται, στόχος της είναι να αναδείξει το έργο και το μαρτυρικό τέλος του Ρήγα και των επτά συντρόφων του τα χρόνια που προηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης και του Αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ο Ρήγας σχεδίασε ένα επαναστατικό κίνημα που οραματιζόταν το πέρασμα από τον δεσποτισμό σε μια δημοκρατική πολιτεία που περιλάμβανε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Μέσα από τις έξι ενότητες της έκθεσης αναδεικνύεται η σημασία της Χάρτας και τα δίκτυα επιρροής και δράσης του Ρήγα.
Παρουσιάζονται σπάνιες παλαίτυπες εκδόσεις, χάρτες, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης –πίνακες και γλυπτά– από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί πως η δομή και η προσέγγιση της έκθεσης ανήκει σε τριμελής επιτροπή επιστημόνων: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Γιώργος Τόλιας και Κώστας Λάππας.
Η διαχρονικότητα του συμβολισμού
Καινοτόμο στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η αναφορά σε ιστορικά και συλλογικά εγχειρήματα με σημείο αναφοράς τον οραματιστή και εθνομάρτυρα Ρήγα, τα οποία ανέδειξε στα εγκαίνια της Έκθεσης, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης:
- Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου στο έργο οχύρωσης της πόλης έδωσαν τιμητικά το όνομά του στους προμαχώνες του τείχους.
- Το 1862 συγκροτήθηκε ο πολιτικός σύλλογος "Ρήγας Φεραίος" για τη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών αμέσως μετά την έξωση του Όθωνα με στόχο τη "διασφάλιση της επανάστασης» και την αποστολή στην Εθνοσυνέλευση αντιπροσώπων «αναμφισβήτου αρετής και φιλοπατρίας".
- Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο δημοκρατικός σύλλογος "Ρήγας", με ιδρυτή τον Ρόκο Χοϊδά, παρουσιάζει τον Ρήγα ως προπομπό της Βαλκανικής Ομοσπονδίας.
- Το 1937 ο λόχος "Ρήγας Φεραίος" ιδρύθηκε από Έλληνες εθελοντές που ταξίδεψαν στην Ισπανία για να αγωνιστούν στο πλευρό των Ισπανών δημοκρατών εναντίον των δυνάμεων του Φράνκο.
- Στην Εθνική Αντίσταση εναντίον των Γερμανών, το όνομα του Ρήγα εμφανίζεται σε πολλά έντυπα, σε τυπογραφείο και εφημερίδες, κυρίως στη γενέτειρά του τη Θεσσαλία, και χρησιμοποιείται επίσης από στρατιωτικό σώμα του ΕΛΑΣ.
- Πριν πενήντα χρόνια το όνομα του Ρήγα Φεραίου επέλεξαν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες, νέες και νέοι, για να εκφράσουν το μήνυμα και τη δράση τους σε μερικές από τις πρώτες και πιο ηρωικές μαζικές ενέργειες του αντιδικτατορικού κινήματος της νεολαίας. Άφησαν αδρό αποτύπωμα ακόμα και μέσα από τις ιστορικές καταθέσεις τους στα στρατοδικεία, και βέβαια με την παρουσία τους στο μετέπειτα μαζικό φοιτητικό κίνημα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις καταλήψεις της Νομικής, στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα και τις άλλες συλλογικές μορφές αντίστασης.
Tέλος, υπενθυμίζεται, πως επιστολή για την συκγκεριμένη έκθεση είχε αποστείλει και η τ. Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Ελένη Λαΐτσου.