ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η "Υπέρεια Κρήνη" ποτίζει και πάλι τη φύση μέσω του ΕΠΑ.Λ.

Το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου υλοποιεί σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει μία 3D αναπαράσταση της ανατροφοδότησης του δικτύου της Υπέρειας Κρήνης με αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στόχο την επαναφορά της παραγωγικής όασης στην περιοχή του Βελεστίνου με παραγωγή λαχανοκομικών και αρωματικών φυτών
Η "Υπέρεια Κρήνη" ποτίζει και πάλι τη φύση μέσω του ΕΠΑ.Λ.

Υποδράση 1

Κατασκευή μοντέλου απεικόνισης σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, του φράγματος και της αυτόματης διοχέτευσης των υδάτων στο υπάρχον δίκτυο άρδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Οι μαθητές του τομέα πληροφορικής ξεκίνησαν τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη της περιοχής του Βελεστίνου για να εκτυπώσουν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, μακέτα αναπαράστασης του τοπίου και κατασκευή υδροφράγματος και δικτύου άρδευσης. Ενημερώθηκαν από τους μαθητές του τομέα γεωπονίας σχετικά με τις αρδευτικές ανάγκες των φυτών και τις επιμέρους συνιστώσες (συνθήκες θερμοκρασίας, φωτεινότητας, υγρασίας, κλίματος κ.λ.π.). Θα προβούν σε κατασκευή αυτοματισμών ελέγχου ροής των υδάτων με εκπαιδευτικά kit ρομποτικής και προγραμματισμό των ρομποτικών συστημάτων.

Υποδράση 2

Παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών και διάθεση σε ντόπιους μικροκαλλιεργητές

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος σκέφτηκαν να καλύψουν την απουσία του πολλαπλασιαστικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και να παράγουν λαχανοκομικά φυτά, τα οποία θα διαθέτουν σε ντόπιους μικροπαραγωγούς με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ώθηση των κατοίκων του Δήμου Ρήγα Φεραίου να επαναλειτουργήσουν τους λαχανόκηπους. Περίπου από το 1998, όπου στέρεψε η πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, η Υπέρεια Κρήνη, αποθαρρύνθηκαν αρκετοί μικροκαλλιεργητές και παράτησαν την εκμετάλλευση των λαχανόκηπων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μαραζώνει η περιοχή και να μην αξιοποιείται ο πρωτογενής τομέας, που τόσα χρόνια η Υπέρεια Κρήνη τροφοδοτούσε με ένα όγκο νερού περίπου 1450 m³ και η περιοχή ήταν μια παραγωγική όαση. Η σκέψη αυτή των μαθητών να προσφέρουν τα λαχανοκομικά φυτά παραδοσιακών ποικιλιών, αποτελεί συνέχιση του περσινού σχεδίου δράσης, διότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος του γενετικού υλικού που συλλέχθηκε και του εξοπλισμού που αποκτήθηκε από το σχέδιο δράσης 2018-19 (πάγκος ριζοβολίας, αυτοματισμοί θέρμανσης και υδρονέφωσης) για τη δημιουργία των νεαρών φυταρίων.

Υπόδραση 3

Παραγωγή αρωματικών ποωδών πολυετών φυτών με μοσχεύματα από μητρικά φυτά και διάθεση στις Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς και στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου.

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και για τη διατροφική τους αξία. Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η ασθένεια ήταν στην ουσία μια ανισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων μέσα στο σώμα, και η κατάλληλη χρήση των βοτάνων θα μπορούσε να αποκαταστήσει αυτή την χαμένη ισορροπία. Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος έχοντας τις παραπάνω γνώσεις, σκέφτηκαν να τις μοιραστούν και να φέρουν σε επαφή τους μαθητές των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου με τον πλούσιο κόσμο των αρωματικών φυτών. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν αρωματικά φυτά σε συνεργασία με τους μαθητές των άλλων σχολικών μονάδων και στη συνέχεια να τους τα προσφέρουν για να δημιουργήσουν και αυτοί ένα μικρό κήπο, πλούσιο σε αρώματα. Τέλος θα προσφέρουν στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αρωματικά φυτά για να διακοσμήσουν και να ομορφύνουν τις πλατείες. Για τη δημιουργία των αρωματικών φυτών θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε με την δράση που υλοποίησε το σχολείο μας το 2018-19 (πάγκος ριζοβολίας, αυτοματισμοί θέρμανσης και υδρονέφωσης).

Ο Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης έχει αναλάβει την επικοινωνία και προβολή της δράσης συντάσσοντας Δελτία Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτώντας σχετικό υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.