ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διροφιλαρίωση στο σκύλο - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Γράφει η κτηνίατρος, Ιωάννα Ντόντου, με αφορμή κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί και στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Διροφιλαρίωση στο σκύλο - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Στη περιοχή μας, είναι διαδεδομένη η  μόλυνση των σκύλων με σκνίπα που προκαλεί τη Λεισμανίωση και η μόλυνση με τσιμπούρι που προκαλεί την Ερλιχίωση.

Στην ομάδα των εντόμων  που μεταδίδουν παρασίτα μετά από δήγμα (τσίμπημα)  σε σκύλο και γάτα προστίθεται και το κουνούπι που προκαλεί τη Διροφιλαρίωση, η οποία δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστή στους ιδιοκτήτες σκύλων.

Ύπάρχει η ψευδαίσθηση οτι αφορά κυρίως την Βόρεια Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν ισχύει καθώς έχω συναντήσει αρκετά μολυσμένα ζώα στο κτηνιατρείο, ειδικά στις περιοχές: Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο και Σωτήριο. Επίσης αρκετοί συνάδελφοι στο Βόλο αναφέρουν πολλά περιστατικά και από το Πήλιο.


Η Διροφιλαρίωση ή όπως είναι πιο διαδεδομένη "Το σκουλήκι της καρδιάς" μεταδίδεται στον σκύλο μετα από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Είναι μία εν δυνάμει θανατηφόρα  ασθένεια του σκύλου και της γάτας όπως και ακομη 30 ειδών ζώων. Ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου γίνεται στην πνευμονική αρτηρία.  Oι σκύλοι που έχουν μολυνθεί μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί.

Όσα νοσήσουν θα εμφανίσουν: 

• δύσπνοια

• παροξυστικό βήχα (ιδαίτερα μετά από εκγύμναση π.χ. κυνήγι)

• αναιμία

• ανορεξία 

• εύκολη κόπωση, κατάπτωση

• κακή ποιότητα τριχώματος. 

Οι αλλοιώσεις που προκαλλούνται από τα παράσιτα οδηγούν σε σοβαρές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς,των νεφρών και των πνευμόνων και σταδιακά σε διόγκωση της δεξιάς καρδιάς (cor pulmonale), υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και τέλος στο σύνδρομο της οπίσθιας κοίλης φλέβας και καταστροφή του ήπατος και το θάνατο.

 
Πρόληψη 

Η χρησιμοποίηση κολλάρων με εντομοαπωθητικά, είναι μία πρώτη βαθμίδα προστασίας με χαμηλά όμως ποσοστά κάλυψης. Σήμερα όμως προτείνεται η χρησιμοποίηση των φαρμακευτικών ουσιών, Μιλμπεμικίνης και Ιβερμεκτίνης, μία φορά το μήνα από Απρίλιο έως Νοέμβριο.

Αντιμετώπιση

Η Θεραπεία έχει ώς στόχο την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων αλλά και την αποφυγή επιπλοκών από την καταστροφή των παρασίτων. Φαρμακευτικά για τα ενήλικα παράσιτα, χρησιμοποιούνται η melasarmine, και η thiacetarsamide. Επίσης για τις μικροφιλάριες χρησιμοποιούνται η milbemycin oxime και η ivermectin. Σε πολλά ζώα κατά τη διάρκεια της θεραπείας , έχουμε συχνά δυσμενείς και θανατηφόρες επιπλοκές.

Η καλύτερη λύση

Είναι εξαιρετικής σημασίας επομένως να μη ξεχνάμε το ετήσιο ή εξαμηνιαίο check up του σκύλου μας όπου και θα πρέπει να απαιτούμε να ελέγχεται και για διροφιλάρια.