ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθοριστικός ο ρόλος του Ρήγα στη συνταγματική παράδοση της χώρας

Στον καθοριστικό ρόλο του Ρήγα στη συνταγματική παράδοση της χώρας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης στο Βελεστίνο, το μέλος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021",  Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος
Καθοριστικός ο ρόλος του Ρήγα στη συνταγματική παράδοση της χώρας

"Ο Ρήγας είναι ο πρωτεργάτης του πρώτου συντάγματος των Βαλκανίων, του Συντάγματος της Επιδαύρου του 1822. Το Σύνταγμα αυτό έχει τις ρίζες του στο Σύνταγμα του Ρήγα του 1797", ανέφερε, τονίζοντας ότι, μέσα από τις διεργασίες αυτές, δημιουργήθηκε μια παράδοση για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

"Θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα ότι θα έχουμε Σύνταγμα και εκλογές. Από τότε δημιουργείται αυτή η παράδοση", τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος. Υπογράμμισε δε ότι η παρακαταθήκη το Ρήγα Φεραίου εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. "Είναι ένας θύλακας ανοιχτοσύνης και εξωστρέφειας στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Ελλάδας".

Η Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη επεσήμανε ότι ο Ρήγας Βελεστινλής δεν ήταν απλά επαναστάτης, αλλά ένα σύμβολο αυτού που λέμε ανάπτυξη στο μέλλον. Ήθελε την Ελλάδα χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, έφερε καινούργιο πνεύμα, ήθελε να φέρει καινούργια πράγματα στη ζωή των Ελλήνων", υπογράμμισε.