ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας - Οι προτάσεις μας

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Θεσσαλία, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για απουσία πρόσκλησης ως Επιστημονική Εταιρεία για την χθεσινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας "Ελλάδα 2021" στο Βελεστίνο, κάτι που σχολίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και το μέλος της Επιτροπής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας, κ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη
Συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας - Οι προτάσεις μας

Να σημειωθεί, πως μεταξύ των δώρων που προσφέρθηκαν στην πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελουπούλου από τον Δήμο, ήταν βιβλία από τις εκδόσεις της Επιστημονικής Εταιρειάς, που αφορούσαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου επαναστάτη, Ρήγα Βελεστινλή.

Από την εφημερίδα Θεσσαλία:

Μία ηχηρή απουσία καταγράφηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" στο Βελεστίνο, με επικεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, αυτή του κ. Δημήτρη Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου-Ρήγα

Ο διακεκριμένος ιατρός με καταγωγή μάλιστα από το Βελεστίνο, έχει επικεντρωθεί στη μελέτη της ζωής και του έργου του σπουδαίου συντοπίτη του Ρήγα Βελεστινλή.

Ο ίδιος, άνθρωπος διακριτικός και σεμνός, απέφυγε να σχολιάσει την απουσία του, σημειώνοντας απλά ότι ουδέποτε έλαβε πρόσκληση από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, που είχε και τον ρόλο του οικοδεσπότη στη χθεσινή εκδήλωση. "Δεν μας κάλεσε κανείς να συμμετάσχουμε ως Επιστημονική Εταιρεία. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας", αρκέστηκε να πει, για να συμπληρώσει: "Ας θυμηθούμε τι είπε κάποτε ο Χριστός στη Ναζαρέτ: `Ουδείς προφήτης στον τόπο του`. Μέσα στη ζωή είναι όλα αυτά".

Όταν κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του για τις δύο προτάσεις της Δημοτικής Αρχής στην πρόεδρο του "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, στάθηκε στο Ιστορικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. "Εμείς γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στην έκδοση όλων των έργων του Ρήγα, κάνουμε διεθνή συνέδρια, συγκεντρώνουμε συνεχώς υλικό, όπως βιβλία, έγγραφα, οτιδήποτε αφορά στον Ρήγα και την εποχή του. Εμείς το έχουμε σχεδόν συγκροτημένο. Όλοι στην εταιρεία είμαστε της προσφοράς. Απομένει να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος, όπως να βρεθεί επίσης και η βούληση για συνεργασία μαζί μας".

Η διαδρομή της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης από το 1987, επιβεβαιώνει την πλούσια έρευνα, που έχει γίνει για τον Βελεστινλή: "Έχουμε εμπειρία τριάντα ετών. Ό,τι καινούριο έχει δημοσιευθεί για τον Ρήγα, είναι δικό μας. Εμείς τα έχουμε φέρει. Μέχρι το 1986 δεν είχε συγκληθεί καν συνέδριο για τον Ρήγα. Με δική μας πρωτοβουλία έγινε τότε και μέχρι τώρα συνεχίζονται. Όμως, το πλέον σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά επανεκδόθηκαν όλα τα έργα του Ρήγα, με ευρετήρια και σχόλια μετά από 210 χρόνια. Πιο παλιά η Βουλή κυκλοφόρησε μόνο πέντε βιβλία".

Στη συνέχεια ο κ. Καραμπερόπουλος κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, που θεωρεί εύκολα υλοποιήσιμες ώστε ο εορτασμός του 2021 να καταστεί ορόσημο για τη γενέτειρά του. "Έχω κάνει τις προτάσεις μου στον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα έπρεπε να αναλάβει δράσεις, γιατί η Θεσσαλία ήταν στην πρωτοπορία του Διαφωτισμού πριν την Επανάσταση του 1821. Θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα επανέκδοσης όλων των έργων από τους Θεσσαλούς λόγιους της περιόδου εκείνης. Όσον αφορά στον Δήμαρχο, γνωρίζει πως το 1821 η μοναδική στρατιωτική επιχείρηση στη Μαγνησία είχε να κάνει με τους επαναστάτες του Πηλίου που πολέμησαν εναντίον των Τούρκων του Βελεστίνου και η σύγκληση προς τιμήν του Ρήγα της συνέλευσής τους στο Βελεστίνο, ονομάστηκε `Βουλή της Θετταλομαγνησίας`. Είχαμε φτιάξει και μνημείο, που όμως μας το γκρέμισε ο Κανάρης. Καλό θα ήταν επίσης να εκδοθεί ο "Θούριος" σε μία καλλιτεχνική μορφή, με όλα τα στοιχεία. Έχω συγκεκριμένο κείμενο, μεγάλο, με ανάλυση του έργου, ώστε να πάρει μεγαλύτερη διάσταση. Και βέβαια, μία καινούρια έκδοση της Χάρτας. Όχι των φύλλων, αλλά της ανάλυσης με όλα τα στοιχεία. Τον δρόμο προς το τυπογραφείο θα μπορούσε να πάρει η `Γραμματική` ενός άλλου Βελεστινιώτη λογίου, του Νικόδημου Μαζαράκη Φεραίου. Έζησε εκατό χρόνια πριν τον Ρήγα. Πήραμε φωτοαντίγραφο από τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας στο Βουκουρέστι", είπε χαρακτηριστικά.

"Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάδειξη του έργου του Ρήγα, ο οποίος υπήρξε ο `πατέρας` της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο Ρήγας έμαθε στους Έλληνες πώς να επαναστατήσουν και να ελευθερωθούν», κατέληξε ο φιλίστορας παιδίατρος, ο οποίος μέχρι το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει μία ογκώδη έκδοση 1.200 σελίδων με το σύνολο των δημοσιευμάτων του για τον Ρήγα την τελευταία 30ετία.