ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου έξω από τη Χαλυβουργία

Παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας "Μήτσος Παπαρήγας" έξω από την πύλη του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στην Β` ΒΙΠΕ Βόλου
Παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου έξω από τη Χαλυβουργία

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί από δεκάδες ταξικά συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα, ως ημέρα πανελλαδικής δράσης στον κλάδο του Μετάλλου, ημέρα ανάδειξης και διεκδίκησης των οξυμένων προβλημάτων μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

"Πληρώσαμε πολλά - δεν θα πληρώσουμε ξανά"

Η νέα επίθεση στα δικαιώματά μας ξεκίνησε! Τα δήθεν "έκτακτα" μέτρα που πήραν στο όνομα της πανδημίας γίνονται μόνιμα. Μετά την αναστολή συμβάσεων ακολουθεί η εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία αξιοποιεί το πρόσθετο εργαλείο που της δίνει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "Συν-εργασία" και συνεχίζει το τσάκισμα των μισθών και της σταθερής εργασίας.

Μειώνουν τις ημέρες εργασίας και τον μισθό κατά 50%, ενώ το κράτος μέσω του εν λόγω προγράμματος θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%.

Μαζί με την μείωση κατά 12% που ισχύει από 2012, μιλάμε για απώλεια του 1/3 των αποδοχών μας!

Επίσης μειωμένα θα είναι το επίδομα άδειας και το Δώρο Χριστουγέννων γιατί υπολογίζονται με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές.

Η μόνη προϋπόθεση για να επιβάλλουν την εκ περιτροπής εργασία είναι να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Για άλλη μια φορά στηρίζουν την εργοδοσία με επιδοτήσεις από χρήματα που μαζεύουν φορολογώντας μας και στέλνουν τον λογαριασμό στους εργάτες.

Για να θωρακίσουν τα κέρδη και την "ανταγωνιστικότητα" της εταιρίας όπως λένε επιδιώκουν το τσάκισμα των μισθών στα επίπεδα του κατώτατου και να δουλεύουμε όποτε τους βολεύει, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο.

Επιστροφή στην "κανονικότητά" σημαίνει εκ περιτροπής εργασία, τσάκισμα των μισθών, προσωρινή δουλειά με συμβάσεις ενός μήνα, απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας.

Έχουμε ήδη πληρώσει τα κέρδη και την ανάπτυξη τους ξανά και ξανά, με μεγάλες θυσίες για εμάς και τις οικογένειές μας. Φτάνει πια!!!

Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά εργοστασια του κλάδου αντιμετωπίζουν τεράστιά προβλήματα:

Στη ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάνω από 6 μήνες σε κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης και του ορυκτού πλούτου της χώρας, στα Ναυπηγεία συνεχίζεται η αγωνία των συναδέλφων για την επόμενη μέρα με τους υποψήφιους μεσσίες αγοραστές να δημιουργούν νέες αυταπάτες για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, στην ΕΑΒ συνεχίζονται οι περικοπές στους μισθούς και η ομηρία δεκάδων συμβασιούχων, στα ΕΑΣ συνεχίζεται η συρρίκνωση του εργοστασίου και για να βγαίνει η δουλειά εκμεταλλεύονται εργαζόμενους με συμβάσεις λίγων εβδομάδων που μαθαίνουν το προηγούμενο βράδυ με μήνυμα αν ανανεώνονται. Στον Όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με ατέλειωτες υπερωρίες με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων, στη SCHNEIDER μετά το λουκέτο που αποφάσισε η επιχείρηση, 100 οικογένειες μένουν στο δρόμο και τα καταγεγραμμένα γεγονότα από χώρους δουλειάς δε τελειώνουν.

Για τους λόγους αυτούς τα ταξικά Συνδικάτα του κλάδου κηρύξαμε την σημερινή ημέρα 18 Ιούνη ως Πανελλαδική ημέρα δράσης στον κλάδο του Μετάλλου, ανάδειξης και διεκδίκησης των οξυμένων προβλημάτων μας.

Η επίθεση ξεκίνησε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα μπορούν να αλλάξουν αν βρουν απέναντι τους την οργανωμένη απάντηση μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής.

Η διέξοδος βρίσκεται στην συμμετοχή στον αγώνα, στην ενίσχυση του Συνδικάτου μας και της ταξικής γραμμής στον κλάδο, στην οργάνωση της αντεπίθεσης για να πληρώσουν την κρίση οι βιομήχανοι.

Διεκδικούμε:
• Κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας.
• Επαναφορά μισθών και ημερομίσθιων στα προ της μείωσης και διεκδίκηση αύξησης.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Να σταματήσει το αίσχος των συμβάσεων τους ενός μήνα και των εργολαβικών εργαζομένων.
• Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ανάκτηση των απωλειών.
• Όλος ο κλάδος στα ΒΑΕ.
• Κατάργηση των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών διατάξεων
• Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας
• Κρατική χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υποχώρηση.

πηγή: ΕΡΤ Βόλου