ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων πρότεινε η Περιφέρεια

Εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων και όχι παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου προτείνει η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε η αντιπεριφερειάρχης, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν αρνητικά στο σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία του εργοστασίου
Εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων πρότεινε η Περιφέρεια

Η συζήτηση του θέματος ήταν πολύωρη εν μέσω αντεγκλήσεων, υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εκατοντάδων πολιτών που διαδήλωναν κατά της κατασκευής μονάδας παραγωγής SRF.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι η επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και εν προκειμένω στο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας. Τόνισε ότι έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις άλλες υπηρεσίες και η Περιφέρεια έρχεται απλά να γνωμοδοτήσει. Επισήμανε ότι όλα έγιναν με την επιβαλλόμενη από το νόμο διαδικασία. "Η υπηρεσία μας έχει γνωμοδοτήσει θετικά βάσει του νόμου και πιστεύουμε ότι θα το εγκρίνετε. Επιπλέον αμφισβήτησε στοιχεία για την αερορύπανση στην πόλη του Βόλου από την ερευνητική ομάδα των Κ. Γουργουλιάνη και Γ. Σαχαρίδη και εξέφρασε αμφιβολίες για το χρόνο δημοσιοποίησης των στοιχείων ενώ αναφέρθηκε σε διαφορετικά αποτελέσματα που δίνει για την ίδια χρονική περίιοδο ο σταθμός μέτρησης της αερορύπανσης του αρμόδιου υπουργείου που βρίσκεται στο λιμάνι του Βόλου. Τέλος τόνισε ότι "όσοι διασύρουν το Βόλο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Να σταματήσει ο καθένας να γράφει και να λέει ότι θέλει", ενώ διευκρίνισε ότι η μονάδα δεν θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και βασική εισηγήτρια του θέματος, Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισήμανε ότι όσοι πρότειναν αναβολή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο χαρακτηρίζονται από πολιτική δειλία και αναφέρθηκε στο ιστορικό καύσης απορριμμάτων στον Βόλο. Καταδίκασε τα επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ και σημείωσε πως μια διαδήλωση απαιτεί ωριμότητα και γνώση του αντικειμένου, με αιχμές εναντίον των διοργανωτών. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για μια ακόμη φορά για την βίαιη είσοδο στο γραφείο της.

Τόνισε ως βασική εισηγήτρια του θέματος, πως είναι αρνητική στην παραγωγή SRF από το εργοστάσιο του Βόλου. Συμφωνώ με το να διατεθεί το όποιο υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μετά από διαλογή στην πηγή, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να προκύψουν, ανακυκλώσιμα υλικά, κομποστοποίηση, αδρανή υλικά.

"Θεωρώ ότι η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, ωστόσο επαναλαμβάνω, διαφωνώ με την παράμετρο που αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου εναλλακτικού καυσίμου".

Ο επικεφαλής της παράταξης `Θεσσαλία στην καρδιά μας` επέμεινε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και ζήτησε να γίνεται διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ανάκτηση υλικών.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Τσιαπλές επισήμανε ότι κακώς συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Τέλος στηλίτευσης τις πολιτικές της κυβέρνησης στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων και ζήτησε από το συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή αυτής της μονάδας.

Αρνητική η παράταξη του κ. Κουρέτα και άλλες αντιπολιτεύσεις τέθηκαν κατά και τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση.

Εκ μέρους διαφόρων σωματείων και συνδικάτων μίλησε ο Κ. Στεργίου που εξήγησε τη θέση τους κατά της καύσης απορριμμάτων και της δημιουργίας εργοστασίου SRF και αναφέρθηκε σε επιστημονικά στοιχεία για τα επικίνδυνα αέρια της καύσης SRF. Χαρακτήρισε δε παραπλανητική την πρόταση της κ. Κολυνδρίνη.

Ο κ. Στέλος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων επισήμανε ότι όλοι οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς είναι κατά της κατασκευής αυτού του εργοστασίου. Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Π.Θ. για την αερορύπανση αλλά και στην επιδημιολογική μελέτη που παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο. Και ζήτησε από την Περιφέρεια να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός. Επιπλέον ανέφερε ότι η Περιφέρεια έπρεπε να μετράει και άλλους ρύπους πλην των pm2,5 και να διαθέτει δίκτυο μετρητών της αέριας ρύπανσης. Επικράτησε ένταση μεταξύ του κ. Λημνιού με τους κ.κ Αγοραστού και Κολυνδρίνη για το θέμα της ρύπανσης με τους τελευταίους να κάνουν λόγο για τραμπουκισμούς και προσωπικές επιθέσεις, γιατί "χάνουν το αντικείμενο που νόμιζαν ότι ελέγχουν. Εμείς υπερασπιζόμαστε την υγεία των πολιτών", τόνισε ο κ. Αγοραστός. Τέλος επισήμανε ότι αν δεν αλλάξει ο νόμος για καύση RDF kai SRF αυτά θα χρησιμοποιούνται από παντού ως εναλλακτικά καύσιμα. Επιπλέον βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για την τοποθέτηση μετρητών αέριας ρύπανσης αλλά και συμφωνίες με ΑΠΘ για τον εντοπισμό της δυσοσμίας.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος επισήμανε ότι ο βασικός τρόπος διαχείρισης είναι η διαλογή στην πηγή και μετά υπάρχουν επτά σενάρια, ενώ εδώ "πήγαμε στο έκτο, στην παραγωγή SRF. Πουθενά δεν έχουμε εξαντλήσει στη Θεσσαλία την διαλογή στην πηγή". Αναφέρθηκε στα γεωεδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Μαγνησίας και τις προδιαγραφές για τις τσιμεντοβιομηχανίες για καύση εναλλακτικών καυσίμων και υπενθύμισε ότι η ΑΓΕΤ δεν έχει εγκαταστήσει τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό για καύση, ενώ δεν υπάρχει δίκτυο μετρητών των εκλυόμενων ρύπων. Τέλος τόνισε ότι είναι περίεργο που παρόμοια πορίσματα ΤΕΕ και υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας καταλήγουν σε διαφορετικές εισηγήσεις. Είπε από την αρχή ότι διαφώνησε με τη θέση του κόμματός του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που είναι γνωστό. Πρότεινε δε να γίνει στο Βόλο μία σύσκεψη παρουσία του κ. Αγοραστού και ζήτησε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ΜΠΕ του εργοστασίου παραγωγής SRF.

Ο Ι. Αποστολάκης της παράταξης "Μαζί για το Βόλο" στο Δ.Σ. Βόλου, τόνισε ότι ο δήμος δεν επέλεξε το μοντέλο ανακύκλωσης στη διαχείριση των απορριμμάτων μαζί με αυτό της κομποστοποίησης αλλά και της παραγωγής βιοαερίου. Τόνισε ο ΕΣΔΑ καταστρατηγείται και είπε ότι όπου έγιναν μονάδες rdf ή srf στο εξωτερικό δεν υπήρξε κίνητρο για ανακύκλωση.

Ο κ. Στ. Διαμαντίδης Γ.Γ. του Δήμου Βόλου υπεραμύνθηκε το σχεδιασμό του Δήμου Βόλου με βάση το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης

πηγή: ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ