ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί: Συνδυασμός κι ευεργετικές ιδιότητες

Άρθρο από την Ελένη Μπαζούκη, τελειόφοιτο Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας- ΔΙ.ΠΑ.Ε., συνεργάτιδα του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου
Δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί: Συνδυασμός κι ευεργετικές ιδιότητες

Ακούμε πολύ συχνά συστάσεις για υγιεινή διατροφή οι οποίες έχουν σαν στόχο  να μας  εφοδιάσουν με πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα οφέλη της είναι μοναδικά καθότι με τη χρήση υγιεινών μεθόδων διατροφής  μπορούμε να αποκτήσουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και το σημαντικότερο να αποκτήσουμε μια καλή κατάσταση υγείας που δεν θα είναι ευάλωτη σε χρόνιες παθήσεις. Ο κόσμος της υγιεινής διατροφής μπορεί στην αρχή να μας φανεί περίπλοκος και καμιά φορά δύσκολος, αυτό όμως δεν πρέπει να μας πτοήσει. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθούμε σε ένα τρόφιμο το οποίο καταναλώνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ως πρωινό γεύμα.

Το muesli ξεκίνησε από την Ελβετία και είναι γενικά μια πολύ θρεπτική επιλογή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη muesli και οι θερμίδες τους κυμαίνονται από 300 έως 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν.

Τα κύρια συστατικά του muesli είναι οι νιφάδες δημητριακών (ολικής άλεσης, βρώμης ή καλαμποκιού) οι οποίες εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες καθώς και η παρουσία αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών που αυξάνουν την θρεπτική αξία του γεύματός μας. Καταναλώνοντας λοιπόν ένα τέτοιου είδους γεύμα μέσα στην ημέρα θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας τόσο στην απώλεια όσο και στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Ένα μπολ με muesli μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού και την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας ταυτόχρονα και πιθανή δυσκοιλιότητα. Το αίσθημα του κορεσμού όμως θα ενισχυθεί προθέτοντας και ένα πρωτεϊνούχο υλικό όπως είναι το γάλα ή το γιαούρτι παρέχοντας βιταμίνες Α και D.

Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για το πρώτο γεύμα της ημέρας αλλά είναι μία εξίσου καλή επιλογή για ένα ενδιάμεσο σνακ ή ένα ελαφρύ βραδινό. Η βρώμη και τα δημητριακά αποτελούν το βασικό συστατικό του muesli. Είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου γεγονός σημαντικό για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Επίσης, το muesli είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Δίνοντας ένα έξτρα tip θα λέγαμε ότι μπορείτε να αναζητήσετε τις συσκευασίες δημητριακών με την ένδειξη "προσθήκη ή εμπλουτισμός με βιταμίνες και μέταλλα". Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν βασική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες ξεκλειδώνουν την ενέργεια των τροφίμων και συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα αποξηραμένα φρούτα θα μας δώσουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που ευχαριστούν τους γευστικούς μας κάλυκες και μας χορταίνουν χωρίς να μας επιβαρύνουν. Ας επιλέξουμε αυτά που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Τα αποξηραμένα που συνιστώνται είναι τα σύκα, τα βερίκοκα, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα cranberries, οι χουρμάδες και οι μπανάνες.

Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται από την πλούσια ποικιλία τους σε θρεπτικά συστατικά παρά το μικρό τους μέγεθος. Αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι πλούσιοι σε βιοδραστικά συστατικά τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία. Νόστιμοι, υγιεινοί και άκρως θρεπτικοί λοιπόν, οι ξηροί καρποί έχουν αρκετά να δώσουν στον οργανισμό μας. Δίνουμε έμφαση στην επιλογή τοπικών προιόντων, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Καλές επιλογές είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα καρύδια. Πιο συγκεκριμένα τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, αλλά αποτελούν και καλή πηγή ασβεστίου. Τα καρύδια δίνουν φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνες Ε και Κ. Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα. Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσετε το muesli σας είναι με όρους "ισορροπίας". Ποσοτικά αυτό σημαίνει ότι το μπολ σας πρέπει να αποτελείται από 3-4 κουτ. σούπας δημητριακά, 1 κουτ. σούπας ξηρούς καρπούς, 2 κουτ. σούπας αποξηραμένα φρούτα και 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι. Γεμίστε ένα μπολ με τα αγαπημένα σας υλικά και καλή απόλαυση!