ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Τα συναισθήματα του Erasmus

Η τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Χάιδω Παπαδανιήλ από το Βελεστίνο, μοιράζεται την εμπειρία ζωής που βίωσε κατά την παραμονή της στις Βρυξέλλες μέσω του προγράμματος Erasmus
Τα συναισθήματα του Erasmus

H προσωπική ικανοποίηση είναι εκείνη που θριαμβεύει και ζωγραφίζει ένα όμορφο χαμόγελο στο πρόσωπό μας κάθε φορά που ένας στόχος ενυλώνεται. Όπως είναι φυσικό το ίδιο νιώθω κι εγώ, έχοντας επιτύχει την ολοκλήρωση των σπουδών μου με ένα εξάμηνο στο εξωτερικό, όνειρο που εδώ και πολύ καιρό είχε φωλιάσει στο μυαλό μου. Η ικανοποίηση συνδέεται με το τελικό αποτέλεσμα ή αλλιώς την επίτευξη του στόχου, όμως μία αλυσίδα ποικίλων συναισθημάτων συνοδεύει το ταξίδι μέχρι τον προορισμό.


Ένας από τους τρόπους που συμβάλλουν στην εγρήγορση του εγκεφάλου είναι η τροφοδότησή του με νέα ερεθίσματα. Θεωρώ πως το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού συνίσταται στο πρωτόγνωρο, το διαφορετικό με αποτέλεσμα να βοηθά ουσιωδώς το συμμετέχοντα στην εξέλιξή του.


Η μαγεία του ταξιδιώτη άγγιξε κι εμένα από την πρώτη κιόλας μέρα στις Βρυξέλλες. Στους πλακόστρωτους δρόμους της φιλοξενούσε μια ευρεία γκάμα ανθρώπων, μεταξύ αυτών ένα μεγάλο μέρος τουριστών που φωτογράφιζε την επιβλητική Grand Place, ενώ το σκηνικό ολοκλήρωνε ο ήχος ενός μουσικού οργάνου και το άρωμα της βάφλας. Εκτός από τις Βρυξέλλες, με αιχμαλώτισαν με τη νεοκλασική ομορφιά και το δυτικοευρωπαϊκό ταπεραμέντο τους και άλλα μέρη στα οποία είχα την ευκαιρία να βρεθώ, με το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και τη Μπρυζ να κατέχουν μια δεσπόζουσα θεση. Οι ταξιδιωτικές εξορμήσεις, η επαφή με ολότελα διαφορετικούς πολιτισμούς και η απόκτηση νέων γνώσεων αποτέλεσαν ένα από τα πιο εποικοδομητικά κομμάτια της διαμονής μου. Και οι πέντε αισθήσεις παρέμεναν τεταμένες καθώς αγωνιούσα να συλλέξω όσο το δυνατό περισσότερες εικόνες και έντονες στιγμές που θα μετατρέπονταν με την πάροδο του χρόνου σε γλυκές αναμνήσεις.

Εκδρομές, γνωριμίες, βαθυστόχαστες συζητήσεις και επικοινωνιακές προκλήσεις συνέθεταν την παλέτα που μπορούσα να αξιοποιήσω για να χρωματίζω την καθημερινότητά μου. Σε ένα έργο τέχνης καμιά φορά παρελαύνουν και πιο σκοτεινά χρώματα, τα οποία ωστόσο έχουν για τον καλλιτέχνη τη σημασία τους. Είναι, λοιπόν, δυνατό να προκύψουν και δύσκολες στιγμές οι οποίες όμως σηματοδοτούν την πορεία προς το καλύτερο καθώς έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί.


Νομίζω πως λίγες γραμμές δεν είναι ικανές να χωρέσουν το μεγαλείο του βιώματος αυτού, οπότε θα αρκεστώ στο να το περιγράψω ως μια μοναδική εμπειρία ζωής που αφήνει ανεξίτηλα αποτυπώματα στην καρδιά και το μυαλό!