ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: Κινητοποίηση κατά της καύσης απορριμμάτων με συμμετοχή πλειάδας φορέων

Πάνω από 27 φορείς και σωματεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7:30 μ.μ. στην παραλία του Βόλου, ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου
Βόλος: Κινητοποίηση κατά της καύσης απορριμμάτων με συμμετοχή πλειάδας φορέων

Την κινητοποίηση που περιλαμβάνει συγκέντρωση και ομιλίες αλλά και μουσικοχορετικό πρόγραμμα, διοργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Π.Θ., ο Σύλλογος Προσωπικού του Αχιλλοπούλειου, το Συνδικάτο Μετάλλου "Μήτσος Παπαρήγας" και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των διοργανωτών, επισήμαναν ότι ο Βόλος μετατρέπεται σε αποτεφρωτήρα με την καρκινογόνα καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και με την προοπτική κατασκευής μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου. Επέρριψαν ευθύνες στις προηγουμενες κυβερνήσεις αλλά και σε αυτή της Ν.Δ. που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που αδειοδότησαν τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από το λιμάνι της ΑΓΕΤ για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Επιπλέον επισήμαναν ότι τόσο η δημοτική αρχή του Βόλου όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας "έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους" σε αυτές τις εξελίξεις, «βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στη Μαγνησία».

Αυτό που ζητούν είναι:

- Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ.

- Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και την καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.

- Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης -Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ)που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.

- Άμεσα να προωθηθούν, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η αερόβια κομποστοποίηση.

πηγή: ΕΡΤ