ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Από το Βελεστίνο στη Γαλλία με αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα

Η κ. Πέπυ Γιαννακοπούλου μίλησε στο Μουσικό Βαγόνι κατά την επίσκεψή της στο Βελεστίνο - Καθηγήτρια στη Γαλλία, η φιλόλογος διδάσκει αρχαία ελληνικά και δημιουργεί "γέφυρες" των μαθητών με τη χώρα μας
Από το Βελεστίνο στη Γαλλία με αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου του 2018.

ρεπορτάζ: Φοίβος Παπαγεωργίου

Φέρνει καθημερινά τους Γάλλους μαθητές σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, διοργανώνοντας παράλληλα εκδρομές ώστε να θαυμάσουν τα παιδιά διά ζώσης μία γη που βρίθει επιτευγμάτων του πνεύματος.

Το 1983 η Πέπυ Γιαννακοπούλου έφυγε από το Βελεστίνο για να σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Μονπελιέ. Στη συνέχεια, παρέμεινε και για οικογενειακούς λόγους στην Γαλλία, όντας εργαζόμενη εδώ και 27 χρόνια ως καθηγήτρια.

Στα δυτικά της χώρας, στην κωμόπολη Μπρεσουίρ, η Βελεστινιώτισσα φιλόλογος εργάζεται στο αντίστοιχο Γυμνάσιο που αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

"Τα αρχαία ελληνικά είναι μάθημα επιλογής. Το προτιμούν κυρίως παιδιά που έχουν ενδιαφέρον για περαιτέρω γνώση και προέρχονται από οικογένειες με διευρυμένους ορίζοντες", σχολιάζει η ίδια μιλώντας στον Μουσικό Βαγόνι για να συμπληρώσει: "Μαγεύονται πολύ από την πλούσια ελληνική μυθολογία κι έτσι θέλουν να μυηθούν περισσότερο στον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας".

Όσο για τον τρόπο διδασκαλίας, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει: "Διδάσκω αρχαία ελληνικά, ιστορία, πολιτισμό και γλώσσα. Για τους μαθητές είναι μία εντελώς νέα γλώσσα. Μαθαίνουμε κανονικά το αλφάβητο, τους αρέσει πάρα πολύ", μας περιγράφει με έκδηλη την χαρά και την υπερηφάνεια στο βλέμμα της.

"Όταν θέλω να μιλήσω για Δημοκρατία, διαλέγω τον Θουκυδίδη. Γενικά το μάθημα και η επιλογή του συγγραφέα γίνεται βάσει θέματος. Επιλέγω κείμενα, φωτογραφίες, κ.λπ.", αναλύει η καθηγήτρια από το Βελεστίνο δημιουργώντας μας την επιθυμία να επιστρέψουμε στα θρανία, ώστε να διδαχθούμε και πάλι το πλούσιο έργο των προγόνων μας. Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία τάξη του Λυκείου, όλοι οι Γάλλοι μαθητές διδάσκονται και εξετάζονται για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο μάθημα της Φιλοσοφίας που περιλαμβάνει και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.

Πέρα από την τριβή στις σχολικές αίθουσες, η κ. Γιαννακοπούλου δεν στέκεται εκεί και ανά μερικά χρόνια πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις ώστε τα παιδιά να πάρουν από κοντά μία "γεύση" από Αρχαία Ελλάδα.

"Έχω έρθει με μαθητές περίπου δέκα φορές μέχρι τώρα. Πηγαίνουμε στην Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό", περιγράφει με λίγο γαλλική προφορά και προσθέτει: "Θα τους έφερνα και στο Βελεστίνο αλλά το κόστος ανεβαίνει πολύ. Ζούμε σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, δεν είναι και τόσο πλούσιοι οι άνθρωποι εκεί. Ωστόσο, κάνουν θυσία για τα παιδιά τους πληρώνοντας αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα".

Είναι πολύ ευχάριστο να συναντά κανείς ανθρώπους που πρεσβεύουν με το έργο τους στο εξωτερικό, ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος όπως το Βελεστίνο αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, μεταλαμπαδεύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

"Είναι φιλέλληνες, αγαπάνε την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουζίνα, το κλίμα της Ελλάδας", επισημαίνει η κ. Γιαννακοπούλου για την σχέση των Γάλλων με την χώρα μας, κλείνοντας την κουβέντα με ένα γλυκύτατο χαμόγελο που σε οδηγεί αυτόματα να αντλήσεις αισιοδοξία παρά τις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνουμε.

Πιο διαβασμένα