ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής στο Βελεστίνο

Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Βασιλείου και Φωτεινής που βρίσκεται στο Συνοικισμό
Εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής στο Βελεστίνο

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή καταγόταν από τη Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ .

Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος φανέρωσε σ` αυτήν όλη τη ζωή της. Ο Κύριος είπε στην Αγία, ότι Αυτός είναι "τό ὕδωρ τό ζῶν", δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το "πνευματικό ὕδωρ" έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία βαπτίσθηκε Χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή.

Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.

Μαζί με την Αγία Φωτεινή  μαρτύρησαν οι υιοί της και οι πέντε αδελφές της.

Προς τιμήν της οι Σμυρναίοι αφιέρωσαν τον Μητροπολιτικό Ναό, ο όποιος ήταν ο ωραιότερος και ο ποιο εντυπωσιακός ναός της Ιωνίας. Πολύ ξεχωριστό ήταν το πανύψηλο καμπαναριό, ύψους 33 μέτρων με τις πολλές καμπάνες, τα ωραία λεύκα μαρμαρά και τον χρυσό σταυρό που έλαμπε στον ήλιο και διακρίνονταν από πολύ μακριά.

Εκεί λειτούργησε για τελευταία φορά ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, πριν τον μεγάλο ξεριζωμό. Ο ναός αυτός ανατινάχθηκε από τους Τούρκους με δυναμίτιδα.

Οι Μικρασιάτες του Βελεστίνου φρόντισαν και με την συνδρομή των πιστών όλων της περιοχής, ανήγειραν Ιερό Ναό, στην πλατεία συνοικισμού στο Βελεστίνο αφιερωμένο στον Άγιο Βασίλειο εκ Καππαδοκίας και στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης.

Την μνήμη της Αγίας Φωτεινής εορτάζουμε στις 26 Φεβρουαρίου με Θεία Λειτουργία και την παραμονή στις 25 Φεβρουαρίου τελούμε Μέγα Εσπερινό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΝΕΜΤΣΑΣ