Δέκα νέα κρούσματα - ένας θάνατος
Η τακτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Ανακοινώνονται 10 νέα κρούσματα, με σύνολο 2.892. Ένας νέος θάνατος, με σύνολο 173. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 18 πολίτες ενώ έχουν εξέλθει από ΜΕΘ 101. Έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.
"Η πατρίδα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και χωρίς προηγούμενο στις έκτακτες συνθήκες που αφορούσαν τον ιό. Όλον αυτόν τον καιρό παραμείναμε άγρυπνοι παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πληθυσμού, σε ένα σωρό μεγάλες μάχες, όπως για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού – τον `πόλεμο για τις μάσκες` όπως τον αποκάλεσε το CNN – η ενίσχυση του εργαστηριακού ελέγχου, η ενίσχυση των ΜΕΘ, η προμήθεια φαρμάκων με τα έως τότε δεδομένα. Η επιστημονική επιτροπή ανέλυε τις εξελίξεις και εισηγείτο εν μέσω αβεβαιότητας τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, τους θεραπευτικούς αλγόριθμους, τα μέτρα προσταsίας για την κοινότητα, για τους αγαπημένους μας, για τις ευπαθείς ομάδες. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει αυτήν την πρώτη φάση του ιού, αν επιπεδώσει και να μειώσει καμπύλη επιδημίας με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες από άλλες πολύ περισσότερο `έτοιμες` υγειονομικά χώρες. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν την φιλότιμη και επώδυνη προσπάθεια. Οι αριθμοί μας, που λένε την αλήθεια, λένε πως τα μέτρα και μαζί με αυτά το επώδυνο απαγορευτικό, οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην πατρίδα μας.
Η ομάδα των επιδημιολόγων και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής ομάδας εκτιμήσεων αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Σήψα με ενημέρωσε πως βάσει μαθηματικών εκτιμήσεων είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πως είναι κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα έως τώρα δεδομένα από αρχικές μελέτες αντισωμάτων", είπε στην εισαγωγή του ο κ. Τσιόδρας και συνέχεια αναφέρθηκε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο μελέτες.
Η πρώτη μελέτη αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κ. Κατσίβελα και Σταμούλη. Μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμη 6.600 αιμοδοτών ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για νέα περιοριστικά μέτρα στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι Αργολίδας, εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τον εντοπισμό τριών θετικών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δομή τέθηκε "σε αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Η απόφαση υπεγράφη μετά την διάγνωση 3 συνολικά θετικών κρουσμάτων Covid-19, ενώ ελήφθησαν συνολικά 125 δείγματα από διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας... Επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση η είσοδος στους εργαζόμενους της δομής, σε αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και στο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων".
Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογη απόφαση, στις 22 Μαΐου, είχαν παραταθεί, μέχρι και τις 7 Ιουνίου, τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς του COVID-19 για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε όλη την επικράτεια (στα νησιά και στο φυλάκιο του Έβρου), καθώς και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Ριτσώνα, τη Μαλακάσα και το Κουτσόχερο Λάρισας.
πηγή: ΕΡΤ - efsyn.gr