ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Μετακινήσεις χωρίς SMS από 4 Μαΐου - Βήμα βήμα η άρση των μέτρων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων - Πότε ανοίγουν τα καταστήματα. Τι θα γίνει με σχολεία και εκκλησίες
Μετακινήσεις χωρίς SMS από 4 Μαΐου - Βήμα βήμα η άρση των μέτρων
Διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη / EUROKINISSI

Τη φιλοσοφία και τις διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Επιδειξατε πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία", είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή του μηνύματός του, ευχαριστώντας τους πολίτες.

"Οι μεγάλες επιτυχίες, οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν χωρά αμφιβολία ότι τα μέτρα που εφάρμοσε η Ελλάδα απέδωσαν και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων.

"Είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν δεύτερη φύση τους τα μέτρα υγιεινής και την αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Τόνισε ακόμα ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων, θα γίνει βήμα βήμα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση του κορονοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το σχέδιο αποκλιμάκωσης θα υπόκειται σε αναθεώρηση και η πειθαρχία του κάθε πολίτη, θα κρίνει την επιτυχία του. "Κάθε απόφαση θα έχει τη σφραγίδα των ειδικών", είπε ο πρωθυπουργός.

Οι άξονες της αποκλιμάκωσης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της αποκλιμάκωσης των μέτρων.

-Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις (δεν θα χρειάζεται SMS και έγγραφα), διατηρούνται όμως οι περιορισμοί στη μετακίνηση εκτός νομού.

-Θα επιτρέπεται η ατομική άθληση, αλλά δεν θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.

-Θα αρχίσουν να λειτουργούν μικρά καταστήματα και κομμωτήρια.

-Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, θα ανοίξει το υπόλοιπο λιανεμπόριο και την 1η Ιουνίου τα πολυκαταστήματα.

-Από τις 4 Μαΐου θα είναι ανοιχτές για ατομική προσευχή οι εκκλησίες και από 17 Μαΐου, θα μπορούν οι πιστοί να συμμετέχουν, στη Θεία Λειτουργία, πάντα με τήρηση των κανόνων.

-Τα μαθήματα της Γ` Λυκείου θα αρχίσουν στις 11 Μαΐου και οι υπόλοιπες τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου μια εβδομάδα μετά. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν την 1 Ιουνίου, μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες

-Την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, με όρους και θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

-Μέσα στον Ιούνιο θα επιτραπεί η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο είναι απίθανό να επιτραπούν συναθροίσεις, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό και το κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή.

"Επιστρέφουμε αλλά προσέχουμε. Πάνω απ` όλα μένουμε ασφαλείς. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε", κατέληξε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ολόκληρο το Διάγγελμα ΕΔΩ.

πηγή: news247.gr

 

Πιο διαβασμένα