ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα
Η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού

Δύο νεοι θάνατοι, σύνολο 136, με διάμεση ηλικία 74 έτη.

Σύνολο κρουδμάτων 2.534, τα 17 νέα σήμερα.

Σαράντα τρεις πολίτες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Εξήντα πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έ

χουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορούν μας οδηγήσουν στη υποψία πως έχουμε τη νόσο, τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας. Εκτός από τα γνωστά μας (πυρετός, βήχας, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή) προστέθηκαν οι κρυάδες, το ρίγος, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία, ο πονόλαιμος και η ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Η επιτροπή εμπειρογνώμων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η επιτροπή τοποθετήθηκε και για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, όπως π.χ. σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία - κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους που έχουν στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

Ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην επόμενη φάση η μάσκα δεν μπορεί να γίνει μέσο που θα μας δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση μαζί με την προσωπική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικό πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων όταν βάζεις και βγάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προ-συμπτωματικούς ασθενείς.

πηγή: ert.gr

Πιο διαβασμένα