ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Ένας θάνατος και 31 νέα κρούσματα

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στην χώρα από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά
Ένας θάνατος και 31 νέα κρούσματα

Ένας νέος θάνατος καταγράφηκε σήμερα, δίνοντας ακτίνα αισιοδοξίας για την πορεία της επιδημίας.

Το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.145 με 31 να είναι νέα. Εβδομήντα τρεις πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια. Δεκαέξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 43.417 κλινικά δείγματα

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνουν κάποιες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται ότι ότι μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιο πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Αν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί 1 έτος ή περισσότεροι τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμη και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη, πρόσθεσε.

Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι αυτό που ανέφεραν Νοτιοκορεάτες συνάδελφοι, αφορούσε ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού, στον οργανισμό ενός ανθρώπου, σημείωσε.

Ομάδα του ΠΟΥ θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. Μάλλον όχι, σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, "με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.

Κατέστησε σαφές ακόμα πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Περαιτέρω προσέθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στην Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προχοχή. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

πηγή: ert.gr

Πιο διαβασμένα