ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευκαιρία για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Άρθρο του γυμναστή, εθελοντή συνεργάτη του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου, Γιώργου Αλεξίου
Ευκαιρία για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

 

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας, λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει ,οι περισσότεροι περνάμε 24 ώρες το 24ωρο εντός του σπιτιού κάτι το οποίο μπορεί αρχικά να φαντάζει δύσκολο, αλλά ας δούμε και τη θετική πλευρά αυτής της κατάστασης.

Στην πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνουμε όλοι, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία ώστε να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στις οικογένειές μας αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Πόσες φορές στο παρελθόν δεν είχατε κάνει τη σκέψη "ας είχα λίγο χρόνο για τον εαυτό μου", οπότε δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, οργανώνοντας το ημερήσιο πρόγραμμα μας και αφιερώνοντας 3-5 φορές την εβδομάδα (και ανάλογα το επίπεδο του καθενός) στην προσωπική μας αθλητική δραστηριότητα.

Έτσι, είτε διαθέτουμε ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης (προχωρημένοι) είτε ένα χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (αρχάριοι - δεν έχουμε δηλαδή κάποια πρότερη εμπειρία) καλό είναι να ξεκινήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό!

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα οφέλη πρώτα από όλα για την ΥΓΕΙΑ μας θα είναι σημαντικά και αναφέρομαι στα εξής:

1) Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας

2) Βελτίωση ψυχικής υγείας

3) Βοήθεια στον μεταβολισμό και απώλεια περιττού βάρους

4) Ενδυνάμωση των οστών

5) Βελτίωση της υγείας και της μνήμης του εγκεφάλου

6) Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

7) Μείωση των χρόνιων πόνων

8) Βελτίωση της υγείας του δέρματος

Τα οφέλη βέβαια της συστηματικής προπόνησης,και όπου συστηματική προπόνηση βάλτε τουλάχιστον τρείς (3) ημέρες / εβδομάδα,δεν σταματούνε εδώ. Για τους "έμπειρους" ασκούμενους είναι μια καλή ευκαιρία για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης σε ένα καλό επίπεδο ή ακόμα και με κάποια σωστά δομημένα και οργανωμένα από ειδικούς της άσκησης προγράμματα και στην βελτίωσή της. Επίσης τους δίνετε η ευκαιρία για έναν καινούργιο τρόπο προπόνησης κάτι που το κάνει από μόνο του ενδιαφέρον.

Για τους μη έχοντες κάποια πρότερη εμπειρία,‘‘αρχάριους”, είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να ξεκινήσουν κάποια δραστηριότητα, η οποία μπορεί να είναι από ένα απλό βάδισμα σε χώρο που δεν υπάρχει συνωστισμός έως ένα οργανωμένο προπονητικό πρόγραμμα ανάλογα με το επίπεδό του από έναν ειδικό της άσκησης, βελτιώνοντας έτσι σιγά σιγά την αερόβιά τους ικανότητα, το μυοσκελετικό τους σύστημα και την ευλυγισία τους.

Επίσης, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θέλανε να ξεκινήσουνε μια δραστηριότητα αλλά τους προβλημάτιζε το πως θα μπαίνανε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα προπόνησης με άλλους συνασκούμενους, οι οποίοι θα είναι πιο "προχωρημένοι" και οι ίδιοι θα αισθάνονται μειονεκτικά!

Να η ευκαιρία λοιπόν!

Ξεκινώντας μια φυσική δραστηριότητα και συνεχίζοντας και μετά το τέλος αυτής της περιόδου θα είναι πιο εύκολο να ενταχθεί κάποιος (έχοντας βελτιώσει την Φ.Κ.) σε ένα τέτοιο γκρουπ μαζί με άλλους ασκούμενους.

Σκόπιμο θα ήτανε να αναφέρουμε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να συνδυάζει τη φυσική - αθλητική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή αλλά και την ξεκούραση, διότι εάν κάποιο από τα τρία αυτά στοιχεία λείπει το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε τη δομή που θα πρέπει να έχει μια φυσική - αθλητική δραστηριότητα όποιο και αν είναι το επίπεδο του ασκούμενου. Την εκάστοτε προπόνηση την χωρίζουμε σε τρία σημεία: την προθέρμανση,το κυρίως μέρος και την αποθεραπεία.

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ: Με την προθέρμανση προετοιμάζουμε το σώμα για το κύριο μέρος της δραστηριότητας:

  • αυξάνοντας προοδευτικά την καρδιακή συχνότητα
  • αυξάνοντας τη συγκέντρωση για τη δραστηριότητα που ακολουθεί
  • αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος
  • προετοιμάζονταςτο νευρομυικό σύστημα με ασκήσεις κινητικότητας και όχι στατικές διατάσεις

ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ: Στο κυρίως μέρος έχουμε τον προπονητικό στόχο που έχουμε θέσει.

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Στην αποθεραπεία τώρα εφαρμόζουμε τις στατικές διατάσεις. Εκεί θα πρέπει να αποφορτίσουμε τις μυϊκές ομάδες που καταπονήσαμε στο κύριο μέρος.

Πάμε τώρα να δούμε τις επιλογές που μπορεί να έχει ένας ασκούμενος ανάλογα με το επίπεδό του ώστε να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση.

Ξεκινάμε με κάποιους εφικτούς, καθημερινούς τρόπους να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα όπως: το γρήγορο βάδισμα ή το ποδήλατο σε μια μέτρια ένταση για 30` λεπτά περίπου (κυρίως μέρος). Σε ένα επόμενο επίπεδο προσθέτουμε και 1-2 σετ κοιλιακών (ροκανίσματα) συν ραχιαίους.

Ανεβάζοντας και άλλο το επίπεδο προτείνω να οδηγηθούμε  σε ένα υβριδικό προπονητικό πρόγραμμα,το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες έχει δείξει και τις καλύτερες προσαρμογές (βελτίωση δλδ)  σε άτομα τα οποία δεν είναι αθλητές. Με τον όρο υβριδικό αναφέρουμε ότι σε ένα προπονητικό πρόγραμμα έχουμε εναλλαγές καρδιοναπνευστικών και νευρομυικών ερεθισμάτων. Έχουμε  δηλαδή ένα κυκλικό πρόγραμμα αποτελούμενο από ασκήσεις  ενδυνάμωσης και αερόβιου τύπου ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να είναι από 6έως 10 και τα σετ από 1 έως 3. Η ενδυνάμωση τώρα μπορεί να γίνει έχοντας αντίσταση είτε το βάρος του σώματος, είτε εάν υπάρχει η δυνατότητα για εξοπλισμό (όπως αλτήρες, λάστιχα, μπάρες κ.ά.) ή ακόμα και με αυτοσχέδιο εξοπλισμό (μπουκάλια νερού, σχολικές τσάντες, σκουπόξυλο κ.ά.). Εδώ όπως βλέπετε έχουμε μεγάλη δυνατότητα ελιγμών σε σετ, επαναλήψεις, αντιστάσεις οπότε το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από μια μεγάλη γκάμα ασκούμενων ανάλογα το επίπεδό τους. Το ιδανικό βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φυσική αυτή δραστηριότητα να είναι οργανωμένη και  να παρακολουθείτε από επιστήμονες της άσκησης (πτυχιούχοι Τ.Ε.Φ.Α.Α).

Ανακεφαλαιώνοντας, βλέπουμε πόσο σημαντική και τι οφέλη έχει στον οργανισμό μας μια φυσική δραστηριότητα, όποια και εάν είναι αυτή, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε (προθέρμανση, αποθεραπεία) ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική και χωρίς τραυματισμούς .

Εύχομαι με αυτό μου το άρθρο να αφυπνίσω όσα περισσότερα άτομα γίνεται και ειδικά άτομα τα οποία έχουνε μικρή ή και καθόλου φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό τους πρόγραμμα και εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να κάνουνε ένα μεγάλο δώρο στο εαυτό τους!

ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προπονητής Φυσικής κατάστασης

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α του Δ.Π.Θ

Πιστοποιημένος Personal Trainer Studio One