ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμές Αγοραστού για την έρευνα του Π.Θ. για την αερορύπανση στο Βόλο

Αιχμές όσον αφορά την έρευνα που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, άφησε σήμερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός
Αιχμές Αγοραστού για την έρευνα του Π.Θ. για την αερορύπανση στο Βόλο

Όπως διαβάζουμε στην ΕΡΤ, κλήθηκε να σχολιάσει τα πρώτα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τα οποία μία στις τρεις ημέρες καταγράφονται υπερβάσεις μικροσωματιδίων στη πόλη του Βόλου, με τον μέσο όρο των υπερβάσεων αυτών να καταγράφεται περίπου στο 36%.

"Κάποιοι, την αέρια ρύπανση τη χρησιμοποιούν για ευρωπαϊκά προγράμματα, για να παίρνουν χρήματα δηλαδή",  τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως και το Υπουργείο περιβάλλοντος και η Περιφέρεια, μετρούν την αέρια ρύπανση με πιστοποιημένες δομές και μηχανήματα.

Ερωτώμενος, αν κατά την άποψή του δημιουργείται από πλευράς Πανεπιστημίου, ένα κλίμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως η πραγματικότητα είναι οι αριθμοί και οι μετρήσεις που γίνονται, ενώ πρόσθεσε: "Λυπάμαι, λυπάμαι ειλικρινά για τους αγώνες που κάναμε ώστε να βγάλουμε το Πανεπιστήμιο μπροστά. Καλό είναι κάποτε, οι επιστημονικά υπεύθυνοι της έρευνας, να παρουσιάσουν και στην Περιφέρεια τη διαδικασία που ακολουθείται. Και δεδομένου ότι μιλάμε για επιστήμονες με γνωστή βαρύτητα, την οποία σεβόμαστε, ας τους ακούσουν κι ας αλλάξει η νομοθεσία. Γιατί όμως δεν ακούν εκείνοι που φτιάχνουν τους νόμους και οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα;"

Από εκεί και πέρα –συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός– η Θεσσαλία και δη, ο Βόλος εξελίσσεται σε πόλη πρότυπο στα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει. "Πείτε μία πόλη σε όλο τον πλανήτη που δεν έχει ωριαίες υπερβάσεις σε κάποιες μετρήσεις! Ωστόσο, βάσει του ισχύοντος νόμου, οι ωριαίες υπερβάσεις δεν ενεργοποιούν το νόμο", τόνισε ο ίδιος.

*Να σημειωθεί πως εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την αερορύπανση στο Βόλο, από την ερευνητική́ ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με επιστημονικούς υπευθύνους τον Αναπληρωτή Καθηγητή́ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Γιώργο Κ.Δ. Σαχαρίδη και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

πηγή: ert.gr