ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Η επιδημία του κορονοϊού έφτασε και στην Ελλάδα, καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα
© Kondou | Dreamstime.com

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για μια γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναίκα είχε επιστρέψει από ταξίδι στη βόρεια Ιταλία και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά δεν εμφανίζει επιπλοκές. "Είναι καλά στην υγεία της", τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ότι δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που είναι και νοσοκομείο αναφοράς στην πόλη για τον ιό.

Ο περίγυρος της νέας γυναίκας - οικογένεια, φίλοι - έχουν τεθεί σε οικειοθελή απομόνωση, ενώ ο ΕΟΔΥ αναζητά και επικοινωνεί με όσους ήρθε σε επαφή η 38χρονη τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να ενημερωθούν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας συνέστησε για μία ακόμα φορά ψυχραιμία και επαγρύπνηση. Παράλληλα, συνέστησε όσους επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες από την βόρεια Ιταλία να επιτηρούν την υγεία τους, να παραμένουν στα σπίτια τους και να ενημερώνουν τον γιατρό τους ή και τον ΕΟΔΥ.

Έκτακτη σύσκεψη

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη, στο υπουργείο Υγείας, σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Στο μεταξύ, αρνητικό είναι το δείγμα από 40χρονο στο Αττικό, όπως ανακοινώθηκε λίγη ώρα νωρίτερα.

Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα αποφυγής, περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, αντιμετώπισης ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Τα μέτρα, μεταξύ άλλων, αφορούν τον ορισμό 13 νοσοκομείων αναφοράς, την ετοιμότητα όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και φυσικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων που ορίστηκε για τον νέο κορονοϊό.

Από την πρώτη στιγμή και ειδικά μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη γειτονική Ιταλία, οι αρχές συστήνουν ψυχραιμία στον κόσμο και διαβεβαιώνουν πως η ελληνική πολιτεία είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο εμφάνισης της ασθένειας.

►Δείτε εδώ αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης

Χαμηλή θνησιμότητα

Η πλέον εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα κλινική έρευνα, η οποία έγινε στην Κίνα σε 44.000 χιλιάδες άτομα που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19, έδειξε ότι η θνησιμότητα της νέας ασθένειας είναι σχετικά χαμηλή στα παιδιά, τους εφήβους και σε άτομα μέσης ηλικίας, ενώ ανεβαίνει σημαντικά στα υπερήλικα άτομα (άνω των 80 ετών) καθώς και στα άτομα που πάσχουν από πνευμονικές, καρδιακές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές παθήσεις.

Η έρευνα έγινε από το κινεζικό κέντρο ελέγχου των παθήσεων (Ccdc) και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο ιατρικό περιοδικό επιδημιολογίας "Chinese Journal of Epidemiology".

Σύμφωνα με την έρευνα, ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια πολύμορφη από άποψη συμπτωμάτων μολυσματική νόσο που στο 80% των περιπτώσεων έχει μάλλον σχετικά ήπια συμπτώματα και περίπου στο 94% περιπτώσεων τα άτομα που νοσούν την ξεπερνούν χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές και επίσης, από ό,τι φαίνεται, οι άντρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα (2,8%) από τις γυναίκες (1,7%).

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα