ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλοι νικητές "Παράσιτα", Χοακίν Φίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ

Τα "Παράσιτα" από τη Νότια Κορέα έγραψαν ιστορία κατακτώντας το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερης ταινίας στα φετινά Όσκαρ - Χοακίν Φοίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ πήραν το όσκαρ Α` ανδρικού και Α` γυνακείου ρόλου αντίστοιχα
Μεγάλοι νικητές "Παράσιτα", Χοακίν Φίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ
Μπονγκ Τζουν-χο: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Η νοτιοκορεατική ταινία "Παράσιτα" που ξάφνιασε τους κινηματογραφόφιλους ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων. Σε μια λαμπρή τελετή το υβρίδιο μαύρης κωμωδίας και θρίλερ σε σκηνοθεσία του Μπονγκ Τζουν-χο σάρωσε τα Όσκαρ κατακτώντας τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ο Μπονγκ κατόρθωσε -κόντρα στις προβλέψεις- να κερδίσει το βραβείο απέναντι στους μεγάλους Μάρτιν Σκορτσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Σαμ Μέντες και Τοντ Φίλιπς που με τον "Τζόκερ" του φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί.

Στα "Παράσιτα", μια φτωχή οικογένεια μικροαπατεώνων που ζει στη σκοτεινή πλευρά της Σεούλ έρχεται σε επαφή με το… αντίθετό της, μια οικογένεια πλουσίων που ζει σε ένα αριστουργηματικής αισθητικής σπίτι. Από τα χαμηλά του υπογείου στα ψηλά της ταξικής κοινωνίας, η συνεύρεση των δύο οικογενειών θα αποδειχθεί εκρηκτική.

Βραβεία Α’ ανδρικού και Α΄ γυναικείου ρόλου

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του κλόουν τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα στο Joker του Τοντ Φίλιπς.

Ο "Τζόκερ", ο ήρωας του Τοντ Φίλιπς, ανήκει στα φτωχότερα οικονομικά στρώματα της Γκόθαμ Σίτι της δεκαετίας του `80 και παλεύει με την ψυχική νόσο, ενώ πέφτει θύμα χλευασμού και επιθέσεων. Το λουκέτο της κοινωνικής δομής όπου πραγματοποιεί τις συνεδρίες του τον θέτει ακόμα περισσότερο στο περιθώριο της κοινωνίας.

Τα σημαντικότερα βραβεία

Καλύτερης ταινίας

"Παράσιτα" (Parasite)

Καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου

Χοακίν Φίνιξ (Joker)

Καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου

Ρενέ Ζελβέγκερ (Judy)

Καλύτερης σκηνοθεσίας

Μπονγκ Τζουν Χο (Parasite)

Καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου

Μπραντ Πιτ (Once Upon a Time in Hollywood)

Καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου

Λόρα Ντερν (Marriage Story)

Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου

Μπονγκ Τζουν Χο (Parasite)

Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου

Τάικα Ουατίτι (Jojo Rabbit)

Καλύτερης ταινίας animation

Toy Story 4

Καλύτερου ντοκιμαντέρ

American Factory

Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Parasite

Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού

"(I`m Gonna) Love Me Again" (Rocketman).

πηγή: efsyn.gr

 

Πιο διαβασμένα