ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το δικό μας Περιβάλλον τι γίνεται;

Με το Περιβάλλον να βρίσκεται στο Παγκόσμιο Επίκεντρο και την κλιματική αλλαγή να φαίνεται πως δεν αποτελεί πλέον ιδιαίτερα μελλοντική έννοια, θεωρήσαμε σωστό να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας αλλά και του κόσμου της περιοχής για την ποιότητα του δικού μας περιβάλλοντος
Με το δικό μας Περιβάλλον τι γίνεται;

Με επιστολή μας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και την Αντιπεριφερειάρχη, Δωροθέα Κολυνδρίνη, θέσαμε ξεκάθαρα ερωτήματα για την ποιότητα σύστατης του αέρα, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα στο Βελεστίνο και την περιοχή μας. 

Του Φοίβου Παπαγεωργίου.

Ο κόσμος του Βόλου και οι επιστημονικοί φορείς διενεργούν τον δικό τους αγώνα. Θεωρούμε πως δεν μπορεί ένα μέρος σαν το Βελεστίνο και το Δήμο Ρήγα Φεραίου που περιβάλλεται, μεταξύ άλλων, από βιομηχανίες να μην εισέρχεται στο "κάδρο" και να μην ανησυχεί.

Προφανώς, η καύση ξύλων αλλά και άλλων υλικών τη χειμερινή περίοδο στα σπίτια, ο παλαιός στόλος αυτοκινήτων, το γεγονός ότι ζούμε σε περιοχή με αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα, επιβαρύνουν την κατάσταση. Να σημειωθεί επίσης πως το καλοκαίρι παρατηρήθηκε δυσάρεστη οσμή στην περιοχή χωρίς να προσδιοριστεί η πηγή προέλευσής της.

Παρακάτω, παραθέτουμε τις ερωτήσεις μας και την απάντηση που μας δόθηκε.

Θεωρούμε πως χρειάζεται να γίνει άμεσα πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο δράσεων στο Βελεστίνο και την περιοχή, περιμένοντας από τους εκλεγμένους φορείς του τόπου μας επίσης να πάρουν θέση.

  • Τo 2007 (https://www.taxydromos.gr/Topika/5294-fwtografizei-xalyboyrgia-kai-bmte.html - https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=2468) και ύστερα από ελέγχους τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα εδάφους στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή έδειξαν υψηλά επίπεδα διοξινών και πολυχλωριωμένων διαφαινυλίων (PCBs) καθώς και σε κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι χημικές αυτές ενώσεις έχουν αποδεδειγμένα τοξικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, άμεσα και έμμεσα μέσω της εισχώρησής τους στην τροφική αλυσίδα.

Πραγματοποιούνται τακτικά από τότε οι μετρήσεις που είχανε υποδειχθεί με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας; Αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η καταγγελία σας; Πώς μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες;

  • Λειτουργούν τα προηγούμενα χρόνια στο Βελεστίνο και την περιοχή μετρητές αέριας Ρύπανσης; Πραγματοποιούνται έλεγχοι σε έδαφος και νερό σε μία περιοχή που συνορεύει με βιομηχανική δραστηριότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις βαριά, αλλά και αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα;

Αν ναι, οι μετρήσεις μπορούν να εντοπιστούν online (διαδικτυακά);

Αν όχι, υπάρχει πρόβλεψη κατά τη συνεργασία σας με το ΑΠΘ (https://e-thessalia.gr/se-ena-chrono-oi-polites-toy-voloy-tha-enimerothoyn-apo-poy-proerchetai-i-dysosmia-poy-quot-pnigei-quot-tin-poli/) και άλλους οργανισμούς για τοποθέτηση μόνιμων ελεγκτικών μηχανισμών της ποιότητας του αέρα, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή μας;

Η απάντηση της Περιφέρειας - Διαβάστε ΕΔΩ τη νεότερη ενημέρωση από το διαδίκτυο.

Στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, τοποθετήθηκε σταθμός ελέγχου ποιότητας ατμόσφαιρας, που παρεχώρησε η ΔΕΥΑ Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Ο σταθμός μετρά τιμές βενζολίου, μονοξειδίου άνθρακα, διοξειδίου θείου, pm10, pm 2.5, όζοντος και λουόλιου. Tεχνικοί της Εταιρείας πραγματοποίησαν εργασίες συντήρησης του σταθμού, βαθμονόμηση των αναλυτών και εγκατάσταση του λογισμικού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να ενταχθεί ο εν λόγω σταθμός μέτρησης στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ). Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, ο σταθμός θα ενταχθεί στο ΕΔΠΑΡ, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, ώστε να καταγραφεί η ακριβής και σωστή θέση του σταθμού και να δοθούν οδηγίες για τη συντήρηση, τη λειτουργία του και την αποστολή των αρχείων μετρήσεων. Ο σταθμός από τον προαύλειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας θα μετακινηθεί σε άλλη θέση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου ο οποίος θα είναι και πιστοποιημένος.

Παράλληλα συνεχίζονται όλες οι νόμιμες διαδικασίες προμήθειας και των άλλων σταθμών μέτρησης από το Υπουργείο.

Να επισημανθεί δε ότι, αν και τα χρήματα εγκρίθηκαν από το Πράσινο Ταμείο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση να δημοπρατήσει και να ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία του σταθμού και στη συνέχεια να υποβάλει τον φάκελο.

"Έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο, που θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο σταθμό και με όλες τις ενέργειες που γίνονται και αφορούν στη προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχοντας ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, δίνοντας έμφαση στον προσδιορισμό επικίνδυνων για την υγεία συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων, θα πραγματοποιηθούν εκατό (100) λήψεις δειγμάτων αιωρούμενων σωματιδίων, συνολικού προϋπολογισμού 170.000,00€.
  • Υπογραφή σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και αποβλήτων (υγρών – στερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων και εδάφους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 60.000,00€.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε την εκπόνηση, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιδημιολογικής Μελέτης Θνησιμότητας και Νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
  • Σύναψε σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων το 2018 αερίων ρύπων (Διοξίνες/φουράνια, βαρέα μέταλλα) που εκπέμπονται από την καμινάδα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ
  • Δέσμευσε ένα ποσό της τάξης των 100.000€ προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μελέτη ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου
  • Θα πραγματοποιηθεί μια εξειδικευμένη έρευνα, που ονομάζεται ολφακτομετρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί πέριξ του Π.Σ Βόλου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρότυπη διαδικασία προσέγγισης παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, διότι τα προβλήματα αυτά των δυσοσμιών από άγνωστες χημικές ουσίες και πηγές ανέκαθεν έμεναν άλυτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της έρευνας είναι περίπου 70.000,00€.

Με τη συμβολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, προσπαθούμε καθημερινά, με εξειδικευμένους φορείς της χώρας μας, να αποκτήσουμε τα εργαλεία εκείνα, που θα μας δώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα. Είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης, ζούμε και αναπνέουμε εδώ και φυσικά δεν διαπραγματευόμαστε το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, που αποτελούν πρώτιστη αξία και προτεραιότητα για εμάς".

Πιο διαβασμένα