ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεκαπέντε χρόνια εκπαιδευτικής δράσης για το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

Περισσότεροι από 26.000 επισκέπτες καταγράφηκαν στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας
Δεκαπέντε χρόνια εκπαιδευτικής δράσης για το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

Τον 15o χρόνο λειτουργίας διανύει το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, που έχει υποδεχτεί περισσότερους από 26.000 επισκέπτες, ενήλικες, αλλά και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς επισκέφτηκαν το Μουσείο περισσότερα από 2.500 άτομα, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία και τις καταβολές του μοναδικού για την περιοχή οικοσυστήματος, που αναζητεί την ύπαρξή του στο βάθος των αιώνων.

Σημαντική δράση του Μουσείου αποτέλεσε, στο μεταξύ, το πρόγραμμα Karla School, που υλοποιήθηκε από κοινού με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, το δίκτυο Περραιβία και τους "Αργοναύτες", συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκπαίδευση 80 ατόμων.

Μέλημα του Μουσείου είναι οι μαθητές – επισκέπτες να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο επέδρασε και επιδρά σε ποικίλους τομείς του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Με δεδομένο, όμως, ότι οι μαθητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης προσλαμβάνουν καλύτερα μηνύματα και γνώσεις αν ακολουθηθεί η βιωματική διαδικασία, οι υπεύθυνοι του Μουσείου εφαρμόζουν για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σειρά από εκπαιδευτικά/περιβαλλοντικά προγράμματα.

Βασική προτεραιότητα αποτελούν η εξωστρέφεια και η γνωριμία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Μουσείου. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι υπεύθυνοι του Μουσείου διοργάνωσαν ενημερωτικές ημερίδες γνωριμίας του έμψυχου δυναμικού και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης με τις δράσεις που αναπτύσσονται.

Στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Μουσείου περιλαμβάνονται: «Το κάλεσμα του Ηταύρου» που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς το υλικό του είναι διαβαθμισμένο, ώστε να είναι προσιτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το πρόγραμμα "Ενημερώνομαι - Προφυλάσσομαι - Δραστηριοποιούμαι" με βαλιτσάκι ενημερωτικού υλικού που το Μουσείο διαθέτει στα σχολεία, καθιστά τους μαθητές, μετά από σχετική ενημέρωση, πολλαπλασιαστές πληροφοριών και οδηγιών προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το πρόγραμμα με το γενικό τίτλο: "Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα" χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κάρλας (ζωή στη λίμνη, αποξήρανση, η Κάρλα ως πεδιάδα, επανασύσταση) και απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης υλοποιούνται τα προγράμματα "Κάρλαξ ο λιμνοβάτραχος", "Καλυβούπολη", "Περιπέτειες στη λίμνη", εργασίες για μικρές ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές Λυκείων μπορούν να συνεργαστούν με το Μουσείο για εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας που διδάσκεται σε α’ και στη β τάξη.

Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στη διάρκεια των 15 χρόνων λειτουργίας του σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής διοργανώνει ανοικχτές στον κόσμο εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό τη διατήρηση, την ανανέωση και τη δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας της παρακάρλιας περιοχής.

"Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, αντλώντας δύναμη από την εκτίμηση του κόσμου που εισπράττει, συνεχίζει τις δράσεις του με γνώμονα πάντα την προβολή του κάρλιου πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος της λίμνης", υπογραμμίζει ο πρόεδρος Σωτήρης Γκανάτσιος.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης (με τηλεφωνικό ραντεβού), καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στα τηλέφωνα 2421058659, 2421022647, 6977334733 και 6971824700, e-mail: kemevo@yahoo.gr www.boebes-karla.gr.